• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.
Main Menu

Zagi?

Autor 9A2TK, 03. Srpanj 2006, 19:54:59

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A2TK

Hoće li ikada ponovno proraditi Zagi sa 1200 bauda na 2m...prema Zagorju???
Tom
9A2TK, Tom
Najte kaj zameriti !!!

9A2TK

:?:  :?:  :?:
9A2TK, Tom
Najte kaj zameriti !!!

9A2WA

Neće nikad,prešao na WLAN !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Pa ti si bar blizu Slovenije,zakači se tamo.....
Pozdrav  Mike 9A2WA

9A2TK

Pozdrav prijatelju,

da se kaćim na S5...pa to je sramota... :!:

Izgleda da je Zagorje i osuđeno na Sloveniju, možda nas misle i otpustit za Piranski zaljev !!!!!!!!

Nekad sam se od doma kaćio sa pola wata i vertikalkom a sada bez 50 wata i prave antene ne ide...razočaran sam. Zagija, legende, nema.

Ne znam komu i čemu tablica packet čvorova od 2004. na ovim stranicama a karta još manje.

Nema ni odgovora ovdje :!:

Nego, opet si bio u akciji...i ja sam planirao ali me jedan obiteljski problem spriječio, no bit će prilike za ukrstit oružje. :D

Ajd, čujemo se Mike moj!
73 :!:
9A2TK, Tom
Najte kaj zameriti !!!

9A3PM

Stvar je jasna, IARU preporučuje ( a to bi radio amater trebao znati) da se svi PR ulazi na VHF uklone sa visinskih točaka. Korisnički ulazi na VHF-u se postavljaju na niske točke, u gradove, a linkovi idu preko visinskih točaka.
S druge strane paketa će vjerojatno biti tamo gdje ga radio amateri trebaju i koji ga održavaju. Linkovi postoje i još se nekako održavaju, do kada to ovisi o potrebama i želji da se te potrebe realiziraju.
Ipak našu mrežu još uvijek održavaju VOLonteri. Svaki VOLonter je dobro došao i daje nadu za opstanak.
73 de Branko, 9a3pm

9A2TK

Dakle, zašto me ovakav ogovor nije ni iznenadio ( a to bi radio amater trebao znati)...u takvom tonu prolazi većina postova na ovom forumu.

Dalje, visoke lokacije su IARU preporuka a ne zakon, znači do boljeg riješenja, i ta lokacije se može koristiti. Osim toga, ima načina za smanjivanje područja pokrivanja ( a to bi radio amater trebao znati).

Dalje, vjerujem da bih mogao osigurati nisku lokaciju pa i struju, koja bi zadovoljila potrebe Zagorja ako je samo to problem.
VOLontera je uvijek bilo i bit će, makar među nama već metuzalemima u ovim vodama, pa ako ima kakva stara oprema koje bi se mogla iskoristiti, prihvaćamo...

Izgleda da u susjedstvu (S5) debelo plaćaju za održavanje takvih mreža s obzirom na njihovu mrežu. Kod nas to ionako nije ugrađeno u članarinu HRS-u, valjda...

Molim da se tablice i karte digitalne mreže usklade sa stvarnim stanjem koje nije takvo kao što je bilo 2004, ako je i tada bilo tako kao što piše. Već se ni ne sjećam...

73!
9A2TK, Tom
Najte kaj zameriti !!!

S55M

Citat:Izgleda da u susjedstvu (S5) debelo plaćaju za održavanje takvih mreža s obzirom na njihovu mrežu. Kod nas to ionako nije ugrađeno u članarinu HRS-u, valjda...

A to baš nije točno. Nije, da se plača neke mastne pare za paket (u poslednje vreme 90% troškova pokrivaju klubovi ili pojedinci iz vlastitog đepa), nego (barem ja) održavamo one čvorove i ulaze, koje barem jedan korisnik upotrebljava pa makar ti bili na 1200 bps ili 38k..
Sve je to na volonterskoj bazi, kao i u Hrvatskoj. Samo treba volje, a tu i tamo malo pomoči, da bi se realiziralo to što ti treba.
A oko 2m-skih ulaza za paket je skoro obavezno, da su postavljene nisko, jer je nivo QRM-a na višim tačkama naprosto "nenormalan" (broadcast i profi ili semi profi službe). Isto važi i za 70cm. Na Slavniku JN65XM sam krajem prošle godine preslušavao band od 434.000 do 438.000 i nisam mogao da vjerujem. Nema slobodnog kanala širine 50kHz!!!!
Adi
Koper-Istra

9A2TK

Pozdrav Adi,

pa zar stvarno vjeruješ da sam mislio ozbiljno...u svezi plačanja...HI!

Nego, evo dao sam prijedlog pa da vidimo može li se što napraviti.

Još jednom, riješit ću problem lokacije, struje, smještaja opreme, kasnijeg održavanja a mogu dati i jednu 2m postaju...

Tom
9A2TK, Tom
Najte kaj zameriti !!!