Novi Postovi

 Str: 1 ... 4 5 6 7 8 [9] 10
81
DX expedicije / Odg: Bouvet 3Y0J
« Zadnji post od 9A4QV u 02. Svibanj 2023, 11:45:14 »
Pozdrav,

Diskusije nisu nikad beskorisne, uvijek se iz njih može nešto saznati, doći do određenih zaključaka kakvi god oni bili.

Da ponovim, svatko za svoj novac i vrijeme može raditi što ga je volja ali takav pristup će ostaviti traga u percepciji hobija kojim se bavimo.

Koliko sam ja uspio vidjeti, većina komentara je negativna što znači da nešto nije bilo u redu. Na višoj razini, projektno gledano vidi se u startu da to neće završiti onako kako je oglašavano, obećavano itd. Dakle projektno, onome tko se bavi takvim stvarima je jasno gdje su zaribali. U dobroj vjeri, reći ću da to nije namjerno.

Sa tehničke razine, kao netko tko je brodom oplovio "cijeli Svijet" pa tako prošao i Mageljanov prolaz u nepovoljnijem periodu od njihovog mogu također reći da ono što je prikazano nisu loši uvjeti za taj dio svijeta. Kako ono kažu nordijci, nema lošeg vremena, ima samo loše opreme.

U svakom slučaju, negativna je percepcija navedene ekspedicije. Istovremeno, odvijale su se neke druge ekspedicuje koje su imale pozitivniji odjek iste ham populacije, po čemu bi zaključio da je ipak konačna ukupna negativna ocjena ove ekspedicije realna.

Lp..
82
Razno / Odg: Radioamaterski video
« Zadnji post od 9A2JK u 02. Svibanj 2023, 10:42:41 »
Fenomenalno dobar video o SWR-u, refleksiji i sl.

https://www.youtube.com/watch?v=DovunOxlY1k

Čak je i automatski prijevod titla na hrvatski jako dobar.

73
Martin 9A2JK
83
Mikrovalovi / Odg: RS: nova verzija ScpLoc
« Zadnji post od 9A6WW u 01. Svibanj 2023, 18:53:40 »
Zlatko,
Na žalost u posljednjim verzijama jedino što mijenjam se linkovi na radarske karte koji su bili prestali raditi. Znam da bi trebalo još dosta toga, ali ne stignem. Drago mi je da još netko koristi prastari program.

Dobar scatter!
Zvonko
84
Mikrovalovi / Odg: RS: nova verzija ScpLoc
« Zadnji post od 9A2SB u 01. Svibanj 2023, 17:49:45 »
Zvonko i ova najnovija verzija sa novim 9A radarima radi super kao i dosadašnji......HVALA !!!!!! :-*
Gudlak,Zlatko
85
DX expedicije / Odg: Bouvet 3Y0J
« Zadnji post od 9A6WW u 01. Svibanj 2023, 13:13:26 »
Koja beskorisna diskusija. Ne vidim u čemu je problem.

- 3y0j su se iskrcali na Bouvet nakon dosta godina (za razliku od nekih drugih)
- napravili su 19000 veza.
  Da li je 19000 veza malo? Daleko od nekih ekspedicijskih rekorda. Možda  i bolje je da je tako, u protivno 3Y0 više ne bi bio rijetkost i izazov.
- svako tko je htio, uz malo sreće i znanja ih je mogao odratiti. Pa i QRP, i to ne samo FT8, nego i CW (neki naši klubski članovi)

Komentari iz ovog topic:

- totalni organizacijski promašaj
- hrpica djedica
- koji luzeri!
- mogli su biti i mlađi
- hrpa klaunova
- najbolje da više ništa ne objavljuju i nestanu
- itd..., itd.... (nije vrijedno dalje pretraživati preostale postove)
- qsl $$$$$$$$$$$$   

OQRS uvjeti su bili objavljeni unaprijed, i kome se ne sviđaju, nek im preskoči QRG.
Moja poruka nekima ovdje: vi sigurno ne zaslužujete da zbog vas netko ode u bilo koju ekspediciju.  Ima sigurno nekih drugih kojima ih je bilo raditi zadovoljstvo.

73 Zvonko
86
Članske diskusije / Odg: Daljinsko upravljanje
« Zadnji post od 9A6ARP u 01. Svibanj 2023, 08:12:51 »
Treči dio...

Iako postoji mnogo prednosti korištenja remote ham radio softvera, postoje i neki nedostaci koji treba uzeti u obzir. Evo nekoliko nedostataka:

- Ovisnost o internetu: Remote ham radio softveri zahtijevaju stabilnu internet vezu za daljinsko upravljanje radioamaterskom stanicom. Ako imate nestabilnu ili spora internet vezu, to može uzrokovati poteškoće u upravljanju vašom stanicom.
- Sigurnost: Remote ham radio softveri koriste internet za prijenos podataka, što znači da postoji rizik od hakiranja i krađe podataka. Važno je koristiti sigurne lozinke i druge mjere opreza kako bi se smanjio rizik od neovlaštenog pristupa.
- Tehničke poteškoće: Softveri za daljinsko upravljanje radioamaterskim stanicama mogu biti složeni za postavljanje i korištenje, što može dovesti do tehničkih problema i poteškoća u radu.
- Nedostatak fizičke interakcije: Remote ham radio softveri omogućuju vam da upravljate radioamaterskom stanicom iz udaljenog mjesta, ali ne omogućuju vam fizičku interakciju s opremom i okolinom u kojoj se nalazi. To može biti problem ako želite testirati ili popraviti opremu.
- Trošak: Neki remote ham radio softveri su komercijalni i zahtijevaju licencu za korištenje. To može biti dodatni trošak za radioamatere koji već troše novac na opremu i druge potrepštine.
- Latencija: Remote ham radio softveri koriste internet za prijenos signala i naredbi, što može uzrokovati kašnjenje ili latenciju u signalu. To može biti problematično za radioamatere koji žele sudjelovati u natjecanjima ili drugim aktivnostima u realnom vremenu.
- Ograničenja u udaljenom upravljanju: Iako se remote ham radio softveri mogu koristiti za upravljanje radioamaterskom stanicom iz bilo kojeg mjesta na svijetu, postoji nekoliko ograničenja u udaljenom upravljanju. Na primjer, neki regulatorni propisi mogu ograničiti mogućnosti upravljanja stanicom izvan vašeg geografskog područja ili granice vaše države.
- Kompatibilnost opreme: Neke radioamaterske stanice mogu biti manje ili više kompatibilne s različitim softverima za daljinsko upravljanje. Stoga, prije odabira softvera, važno je provjeriti jesu li vaša oprema i operativni sustav podržani i kompatibilni s tim softverom.
- Potreba za dodatnom opremom: Za korištenje remote ham radio softvera možda će biti potrebna dodatna oprema, poput uređaja za povezivanje s internetom ili specijaliziranih antena za udaljeno upravljanje radioamaterskom stanicom. To može biti dodatni trošak i zahtijevati dodatno vrijeme za instalaciju i podešavanje opreme.
- Tehnička podrška: Korištenje remote ham radio softvera može zahtijevati tehničku podršku, posebno ako se pojave tehnički problemi. Nije uvijek lako pronaći stručnu tehničku podršku koja može riješiti probleme na daljinu, posebno ako koristite manje poznati softver ili ako se nalazite u drugoj vremenskoj zoni.
- Sigurnost: Remote ham radio softveri koji koriste internet za prijenos signala mogu biti izloženi sigurnosnim rizicima, poput hakiranja ili neovlaštenog pristupa vašoj radioamaterskoj stanici. Stoga, važno je koristiti sigurnosne mjere, poput jakih lozinki i enkripcije podataka.
- Ovisnost o internetu: Korištenje remote ham radio softvera zahtijeva pristup internetu. Ako iz bilo kojeg razloga izgubite pristup internetu, nećete moći koristiti softver za udaljeno upravljanje radioamaterskom stanicom.
- Visoka cijena: Neki remote ham radio softveri mogu biti skupi, posebno ako želite koristiti napredne značajke ili kupiti licencu za više računala. Stoga, prije kupnje softvera, važno je provjeriti cijene i usporediti ih s drugim softverima na tržištu.
- Učenje korištenja: Korištenje remote ham radio softvera može zahtijevati vrijeme i trud za učenje kako se koristi. Ako niste upoznati s računalnim programiranjem ili postavkama radioamaterske opreme, možda ćete trebati neko vrijeme da naučite kako koristiti softver za udaljeno upravljanje vašom stanicom.
- Potencijalni problemi s komunikacijom: Korištenje remote ham radio softvera može ponekad dovesti do problema s komunikacijom, poput gubitka veze ili slabog signala. Ovi problemi mogu uzrokovati prekide u radioamaterskim aktivnostima i ometati vašu sposobnost za sudjelovanje u natjecanjima ili drugim aktivnostima.
- Ograničenja u performansama: Korištenje remote ham radio softvera može ograničiti performanse vaše radioamaterske stanice u usporedbi s izravnim korištenjem opreme. Ovo može biti problem za radioamaterske entuzijaste koji žele maksimalno iskoristiti svoju opremu i sudjelovati u natjecanjima ili drugim aktivnostima.
- Ovisnost o dostupnosti internetske veze: Za korištenje remote ham radio softvera potrebna je dostupna i stabilna internetska veza, što može biti problem ako se nalazite na mjestima s lošom pokrivenošću ili nemate pristup internetu uopće.
- Ovisnost o proizvođačima softvera: Korištenje remote ham radio softvera može vas učiniti ovisnim o proizvođačima softvera, što može biti problem ako proizvođač prestane pružati podršku ili ako se softver više ne održava. To može dovesti do gubitka funkcionalnosti ili sigurnosnih problema.
- Problemi s audio kvalitetom: Korištenje remote ham radio softvera može dovesti do problema s audio kvalitetom, što može utjecati na kvalitetu vaše radioamaterske komunikacije. Ovo može biti posebno problematično ako se bavite natjecateljskim radioamaterizmom gdje je jasno i čisto primanje signala ključno.
- Potreba za dodatnom opremom: Korištenje remote ham radio softvera može zahtijevati dodatnu opremu, poput zvučne kartice ili dodatnih antena, što može biti skupo i zahtijevati dodatni prostor za postavljanje. Ovo može biti posebno problematično ako imate ograničen prostor ili financijska sredstva za ulaganje u dodatnu opremu.
87
Članske diskusije / Odg: Daljinsko upravljanje
« Zadnji post od 9A6ARP u 30. Travanj 2023, 09:22:03 »
 Drugi dio..

Remote ham radio (remote operating) je praksa koja omogućuje radioamaterima da upravljaju svojim radijskim stanicama na daljinu, bez potrebe da fizički budu prisutni pored uređaja. Ovo je često korisno kada radioamateri žele upravljati svojim stanicama izvan svog doma ili iz drugog dijela svijeta.
Za uspješan remote ham radio, obično je potrebno sljedeće:
-Stabilna internet veza: Remote ham radio zahtijeva dobru i stabilnu internetsku vezu kako bi se radio-signali mogli prenositi između daljinskog mjesta i radne stanice.
-Radio oprema: Remote ham radio sustav sastoji se od radio stanice koja je spojena na računalo i mrežni uređaj koji omogućuje udaljeni pristup radijskoj stanici.
-Računalo: Potrebno je računalo s operativnim sustavom koje se može povezati s radijskom stanicom preko mrežnog uređaja.
-Udaljeni pristup: Udaljeni pristup radijskoj stanici obično se postiže pomoću posebnog softvera koji omogućuje upravljanje radnom stanicom s bilo kojeg mjesta s internetskom vezom.
-Znanje i dozvole: Radioamateri moraju imati odgovarajuće znanje i dozvole za rad na radiofrekvencijskim opsezima, kao i dozvole za pristup daljinskoj radnoj stanici.
-Kvaliteta zvuka: Kako bi se postigla kvalitetna veza, bitno je osigurati kvalitetu zvuka. To se obično postiže korištenjem kvalitetnog mikrofona i zvučnika, kao i podešavanjem softvera koji se koristi za upravljanje radnom stanicom.
-Pouzdanost: Remote ham radio sustav mora biti pouzdan i siguran kako bi se osigurala neometana komunikacija i izbjeglo oštećenje opreme.

Napomena: Remote ham radio može biti skup i složen sustav, pa je potrebno uložiti određenu količinu vremena i novca u njegovu implementaciju i održavanje. Također je važno imati u vidu da se prilikom daljinskog rada na radio opremi trebaju poštovati sve relevantne zakonske i regulatorne odredbe koje se odnose na radioamatersku komunikaciju.
88
Članske diskusije / Odg: Daljinsko upravljanje
« Zadnji post od 9A2JK u 29. Travanj 2023, 18:13:51 »
Velika prednost daljinskog upravljanja je da radio stanicu i antenu možemo postaviti daleko od
urbane sredine gdje imamo velike smetnje u npr. vikendicu, vinograd, seosko imanje tj. mjesto
gdje takvih smetnji nema ili su neznatne.

73
Martin 9A2JK
89
Članske diskusije / Daljinsko upravljanje
« Zadnji post od 9A6ARP u 29. Travanj 2023, 12:48:46 »
Prvi dio..

Remote ham control, poznat i kao daljinsko upravljanje radio opremom za amatere, tehnologija je koja omogućuje radio operatorima da upravljaju svojom opremom s bilo kojeg mjesta na svijetu. Ova tehnologija u posljednjih nekoliko godina postala je vrlo popularna zbog napretka u internetskoj i komunikacijskoj tehnologiji, kao i zbog rastuće popularnosti ham radio hobija među entuzijastima.
U tradicionalnom obliku, radio operatori su morali fizički biti prisutni pred svojom radio opremom kako bi je mogli koristiti. Međutim, uz pomoć daljinskog upravljanja, sada mogu pristupiti svojoj opremi i upravljati njome s bilo kojeg mjesta na svijetu s internet vezom. To im omogućuje da uživaju u svom hobiju čak i kada su izvan kuće ili na putu.
Daljinsko upravljanje radio opremom omogućeno je kombinacijom hardverskih i softverskih komponenti. Hardverska oprema uključuje sučelje za daljinsko upravljanje koje je spojeno na radio opremu i internetsku vezu. S druge strane, softver pruža korisničko sučelje koje omogućuje operatorima da pristupe svojoj opremi i upravljaju njome.
Ova tehnologija omogućuje radio operatorima da se povežu s drugim operatorima širom svijeta, da sudjeluju u natjecanjima i razmjenjuju iskustva s drugim entuzijastima. Uz to, omogućuje im da koriste svoju opremu na daljinu, što je korisno za one koji žive u urbanim područjima s ograničenim prostorom za postavljanje antena ili za one koji putuju često.
Međutim, važno je napomenuti da je daljinsko upravljanje radio opremom legalno samo ako se koristi u skladu s regulacijama koje se odnose na ham radio operacije. Potrebno je provjeriti da li su sve dozvole i propisi poštovani prije korištenja ove tehnologije.
Ukratko, daljinsko upravljanje radio opremom za amatere je tehnologija koja omogućuje radio operatorima da upravljaju svojom opremom na daljinu. Ova tehnologija omogućuje radio operatorima da uživaju u svom hobiju čak i kada nisu fizički prisutni pred svojom opremom i omogućuje im da se povežu s drugim operatorima širom svijeta.
90
Pravila ponašanja / Odg: Opomene i bodovi
« Zadnji post od 9A2JK u 29. Travanj 2023, 12:21:32 »
9A3IV - 15 bodova i 15 dana zabrane pisanja na forumu zbog neprimjerenih komentara.
 Str: 1 ... 4 5 6 7 8 [9] 10