Novi Postovi

 Str: 1 2 [3] 4 5 6 7 8 ... 10
21
Razno / Odg: Upozorenje!!!
« Zadnji post od 9A3AL u 27. Studeni 2023, 13:58:46 »
Jedna antena se je nakosila i samo što ne padne. Međutim, u gradu Zagrebu ima na desetine tisuća "napuštenih", uglavnom TV antena, koje su odavno izvan funkcije i predstavljaju opasnost po živote ljudi. Pitanje je da li uopće postoji "nadležni organ" koji o tom problemu vodi brigu?
22
Razno / Odg: Upozorenje!!!
« Zadnji post od 9A7PJT u 26. Studeni 2023, 19:52:10 »
   ???      :o
Pa ajde u tu zgradu  ,pozvoni na par stanova i problem rijesen.
Mozda ti i pokloni tu antenu.. i   stub !


73 PJT
23
Razno / Upozorenje!!!
« Zadnji post od 9A2BX u 26. Studeni 2023, 15:33:05 »
Nepoznatog vlasnika dvometarske antene u Križanićevoj ulici u Zagrebu upozoravam da antenski stub sa antenom svakog trena može pasti na prolaznike. Antena se značajno nagnula posljednjih mjesec dana.
24
Razno / Odg: Dozvola za korištenje velike snage u urbanim sredinama
« Zadnji post od 9A2NO u 24. Studeni 2023, 17:32:25 »
Super početak teme, baš u skladu s naslovom ...

73
25
Razno / Odg: Dozvola za korištenje velike snage u urbanim sredinama
« Zadnji post od 9A3TY u 24. Studeni 2023, 11:54:18 »
Martine, molio bih te za pomoć.
Čitam i čitam pravila ali jednostavno ne pronalazim uporište za tu tvoju tvrdnju.
Reci mi molim te koju točku sam prekršio jer ja sam izgleda slijep pa je ne pronalazim. 
Unaprijed zahvaljujem.

Ur. broj: 527 / 010.
U Zagrebu, 10.11. 2010.

Temeljem Statuta Hrvatskoga radioamaterskog saveza od 13. rujna 2008. godine, Izvršni odbor usvojio je 27. listopada  2010. godine

Pravila ponašanja na forumu
Hrvatskoga radioamaterskog saveza

Svi registrirani korisnici dužni su se pridržavati ovih pravila. Svoje neslaganje možete izraziti pasivnim praćenjem sadržaja foruma. Čin registracije znači prihvaćanje ovih pravila.

1.   Na forumu se raspravlja samo o radioamaterskim temama.
2.   Forum u pravilu služi za razmjenu mišljenja, iskustava i znanja među korisnicima.
3.   Na forum se prijavljujete sa svojom pozivnom oznakom.
4.   Svaki član može imati samo jedan korisnički račun.
5.   Član foruma je odgovoran za informacije koje objavljuje.
6.   Poruke se objavljuju u odgovarajućim forumskim kategorijama i temama.
7.   Poruke moraju biti u vezi teme o kojoj se raspravlja i ne smiju skretati raspravu u pogrešnom smjeru. Poruke koje se ne tiču teme rasprave bit će obrisane.
8.   Novu temu rasprave pokrenite u odgovarajućoj kategoriji. Ako mislite da takva kategorija ne postoji, temu pokrenite u kategoriji „Razno“ ili predložite otvaranje nove kategorije.
9.   Naslov teme mora biti povezan sa sadržajem o kojemu  želite raspravljati.
10.   Prije postavljanja pitanja ili otvaranja nove teme pretražite forum. Možda već postoji odgovor na vaše pitanje ili je takva tema otvorena.
11.   Kod odgovora koristite citate tako da citirate samo dijelove posta na koji odgovarate. Citiranjem dijela posta na koji odgovarate rasprava postaje jasnija i preglednija.
12.   Ako želite naglasiti dio poruke koristite drugi oblik, veličinu ili boju slova.
13.   Ako kopirate i stavljate dijelove ili cijele članke s drugih stranica ili foruma, obvezni ste navesti izvor tih informacija (preuzeto s …).
14.   Da bi vaša poruka bila bolje shvaćena možete koristite grafičke emocije, tzv. ''smajliće'' kojima izražavamo raspoloženje i osjećaje.
15.   Nije pristojno pisati velikim slovima, JER VELIKA SLOVA ZNAČE VIKANJE.
16.   „Ne hranite trolove“. Ako netko namjerno provocira, „flejma“, potiče svađu - ignorirajte ga ili samo obavijestite moderatora. Odgovaranje na takve postove je baš ono što je „trol“ i htio postići. Isto tako ne otvarajte ili potičite teme koje više nemaju smisla,
17.   Forum nije mjesto za privatne rasprave. Ako se želite obratiti samo određenom članu, pošaljite mu privatnu poruku.
18.    Ponašanje na forumu podliježe svim pozitivnim propisima Republike Hrvatske čije kršenje nosi sa sobom i odgovornost po odgovarajućem članku predmetnoga zakona.
19.   Svaki korisnik koji zamijeti temu ili dio nje koji nije u skladu s pravilima foruma, može iskoristiti opciju „Prijavite moderatoru“ i prijaviti korisnika i post moderatorima.
20.   U pravilu članovi nemaju pravo tražiti brisanje tema koje su otvorili i sve što je napisano ostaje kao sadržaj foruma bez obzira na protok vremena. Moderator može iznimno odlučiti da se određena tema u cijelosti ili djelomično skloni na nevidljivi dio foruma.
21.   Poruke koje je obrisao moderator zbog nepoštivanja Pravila foruma (one koje su završile u kategoriji Koš), brišu se prvoga dana narednog mjeseca.
22.   Ukoliko autor obriše svoj post, može snositi sankcije ako je njegov sadržaj bio protivan ovim pravilima, a o tome postoji pisani zapis.

Na forumu HRS-a nije dozvoljeno:

1.   Nisu dozvoljene osobne kvalifikacije članova foruma. U raspravama i mišljenjima se ne moramo složiti, ali svaka kvalifikacija ''ti si takav i takav'' na javnom forumu nije dopuštena.
2.   Nije dozvoljeno nikakvo objavljivanje bilo kakove osobne prepiske (pismo, e-mail i sl.)
3.   Nije dozvoljeno objavljivanje osobnih podatka drugih članova foruma kao npr. broj telefona, e-mail adresa, godina rođenja i slično, osim ako sam član foruma to nije objavio.
4.   Nije dozvoljeno lažno predstavljanje ili korištenja tuđeg korisničkoga imena i lozinke.
5.   U obraćanju drugim sudionicima na forumu svi su korisnici dužni zadržati pristojan i civiliziran način ophođenja. Najstrože je zabranjen govor mržnje, poticanje na mržnju, segregiranje i ismijavanje po vjerskoj, nacionalnoj, profesionalnoj i političkoj osnovi te izvrgavanje ruglu zbog tjelesnih i govornih mana i osobina, stila života i osobnih sklonosti. Isto vrijedi i za narušavanje časti i ugleda svih sudionika na forumu.
6.   Nije dozvoljeno bezrazložno poticanje svađe i uključivanje velikog broja korisnika kako bi se ometale normalne diskusije, kao i učestali napadi na jednog ili više sudionika.
7.   Nije dozvoljeno pisanje poruka u kojima se na bilo koji način pokušava isprovocirati druge članove foruma.
8.   Nije dozvoljeno reklamiranje niti davanje poveznica na reklame bilo kakve vrste.
9.   Strogo je zabranjeno davati poveznice na web stranice na kojima se mogu razgledati ilegalno postavljeni sadržaji, stranice na kojima prevladava govor mržnje po bilo kojoj osnovi, koje potiču na nesnošljivost, protuzakonito ili društveno neprihvatljivo ponašanje te na pornografske web stranice.
10.   Korisnici su dužni provjeriti da li je web stranica na koju daju poveznicu opasna zbog mogućih preuzimanja, virusa, „trojanaca“, „crva“ i bilo kakvih neprijateljskih programa koji mogu naštetiti računalu i njegovom vlasniku.
11.   Nije dozvoljeno korištenje uvredljivih i skaradnih „avatara“ ili potpisa.
12.   Nisu dozvoljene rasprave s političkim, religijskim, seksualnim sadržajima i konotacijama kako bi se poštivala opredjeljenja svih korisnika.
13.   Ne smatra se prihvatljivim hiperaktivno ispisivanje postova koji ne pridonose temi rasprave.
14.   Nije dozvoljeno osporavanje odluka i akcija moderatora, prepirka ili bilo koji drugi način omalovažavanja njihovoga rada, a sve primjedbe vezane uz rad moderatora možete uputiti uredniku weba, a urednik weba zadržava pravo njegovog javnog objavljivanja na forumu, ako za to postoji potreba.


26
Članske diskusije / Odg: Rad HRS-a
« Zadnji post od 9A3TY u 24. Studeni 2023, 11:34:44 »
Rolando,
najprije da ti zahvalim što si odvojio malo svog dragocjenog vremena za ovaj odgovor.

Mi (predsjednik, IO, stručna služba) dužni smo Skupštini podastrijeti plan rada koji je u realnim okvirima. Kako većina sredstava koje troši HRS dolazi od Ministarstva obrazovanja posredstvom HZTK
dok ne dobijemo razrez sredstava za 2024 mi ne znamo sa koliko sredstava ćemo raspolagati i koji programi će nam biti "pokriveni".
Mislim da bi nepoštivanje članova Skupštine bilo kad bi im prezentirali nerealni plan rada/financijski plan kojega bi trebali na novoj skupštini ponovo usvajati u novom, reduciranom, obliku.

Složit ćemo se da se ne slažemo. U čemu je problem da skupština usvoji plan u kojem će biti i više nego što će biti odobreno? Zar je jednom do sada napravljen rebalans? A nije te smetalo kad je trošeno VIŠE nego što je skupština amenovala ?

Što se tiče inozemnih putovanja i dnevnica za "odabrane" 9A5R je na zasjedanje Konferencije IARU reg1 otišao o svom trošku. Svake godine HRS zatraži u programu sredstva za međunarodnu suradnju i redovito ih dobije u traženom iznosu i za to se mogu i trebaju potrošiti a sve su skladu sa člankom 18. Zakona o teh. kulturi.

Baš mi je drago čuti da u našim redovima još uvijek postoje altruisti. Svaka čast. Kapa do poda. Lijepo je i da HRS ima mogućnost glasovati on d fejs of d plejs. Mislim ipak je riječ o toliko bitnim odlukama o kojima ovisi opstojnost saveza, zar ne ?!  ;D  Samo ne znam da li sam propustio vidjeti savjetovanje s bazom oko toga za što će HRS glasovati ili ga nije ni bilo nego smo dobili direktivu kako glasovati ?!
 
Još kad čujem da ekipa redovno ide u FH o svom trošku počet ću vjerovati da ima nade u bolje sutra.
Ali koliko mi se čini to nije tako, zar ne?! A kako ocjenjujete uspješnost putovanja i opravdanost tih troškova? Nije dovoljno napisati samo "posjet sajmu je bio uspješan".
Što se konkretno nakon sajma promijenilo nabolje? Kakvu korist su imale članice HRSa od tog posjeta?

Isto tako je i bivša tajnica, kao odgovorna osoba HRS-a, stavila sredstva za otpremninu u financijski plan za ovu godinu i shodno tome je i isplaćena. Kako stvari stoje usput je sebi isplatila i božićnicu i na taj način ispraznila programsku stavku namijenjenu za taj trošak.

Ajde da konačno i crno na bijelo vidimo "tko nosi gaće" u HRSu. Pa kako te nije sramota napisati da je ONA stavila sredstva u financijski pan? Ja sam mislio da ga IO predlaže a da ga Skupština usvaja.

Novodošla pomoćnica ima pravo na božićnicu ako bude zaposlenica 23.12. i odlučili smo je isplatiti iz vlastitih sredstava HRS-a.

Vidiš, još više bih cijenio tvoj odgovor da si tu naveo na osnovu čega ima pravo na "božićnicu" i da si dao link na taj službeni dokument da ga konačno možemo vidjeti. Ovako je to samo vaša odluka koja se mogla temeljiti na svemu uključujući i ono od čega pati naše društvo (nepotizam, pogodovanja, ...) .
Zašto nisu na vrijeme zatražena sredstva od HZTKe? Zar to nije nečiji propust? Nek onda taj plati a ne da se velikodušno razbacujete NAŠIM novcem.

Zašto se stalno brinete o pravima a ništa o obvezama djelatnika? Zašto se nagrađuju a ne odrade svoj posao?
Pišete uvjete za zapošljavanje kao fol da se zaposle radioamateri a dobijemo "radioamatere" koji nikad veze odradili nisu i koji se na dokumentima kite pozivnim oznakama a ni radio dozvolu nemaju. Mene je sramota da se u Hrvatskom radioamaterskom savezu tako postupa, ne znam kako tebe nije. Draže bi mi bilo da ste zaposlili nekog tko nema pojma o radiamaterizmu ali da "grize" za kvalitetno odrađeni posao, da radi na uvođenju reda i podizanju kvalitete i reznolikosti usluga članicama. Jer ako nisu tu radi članica HRSa radi koga su?

27
Razno / Odg: Dozvola za korištenje velike snage u urbanim sredinama
« Zadnji post od 9A2JK u 24. Studeni 2023, 09:07:55 »
Ivo, 9A3TY, molim te konačno pročitaj Pravila ponašanja na ovom forumu,
ali polako, da ti koja riječ ne promakne, onako kako iščitavaš druge
dokumente i onda daješ primjedbe.

Ukratko, na forumu ne može postojati tema u kojoj se raspravlja o svemu,
bez ikakvog reda i smisla. Zato sam promijenio naslov tvoje teme,
ali sadržaj nisam dirao.

73
Martin 9A2JK
moderator
28
Razno / Dozvola za korištenje velike snage u urbanim sredinama
« Zadnji post od 9A3TY u 23. Studeni 2023, 21:55:51 »
Eto, po naputku našeg dragog Martina otvorih novu temu da možemo nastaviti s ćakulom.
Nadam se da je naslov dovoljno dobar pa da neće biti moguće "skrenuti s teme"  ;D

Nemam sad vremena za sve što bih ti htio napisati pa samo kratko ...

Citat:
nadalje, PEP & dijagrami zračenja imaju smisla u odnosu na fiksne lokacije
odnosno lokacije navedene u dozvoli za rad, na način da ako su vam odobrili
npr. 1Kw PEP za vašu vikend adresu na lokaciji kojoj je prvi susjed udaljen
cca 80km od vas - ali ne smijete raditi sa 1kW PEP sa Ciboninog tornja u Zagrebu !

Čuj, ak se ne smije raditi sa 1kW sa Ciboninog tornja u Zagrebu kak je onda 9A1A radio sa krova Tehničke škole Ruđera Boškovića sa TS-2000 + pojačalo + 2x7 elm Yagi? (podaci iz članka objavljenog u RadioHRS - https://www.hamradio.hr/download/casopis/HRS_broj_3_2013_web.pdf  stranica 23 i onda ponovno na stranici 24)  Svojedobno sam pitao kako se dobije dozvola za takav setup u gradu (jer po pravilniku nije moguće dobiti ni eksperimentalnu dozvolu) ali "svi junaci mukom zamukoše".
29
Razno / Odg: e-Dozvola – POZIV ZA KOMENTAR
« Zadnji post od 9A2JK u 23. Studeni 2023, 20:08:20 »
Rasprava je OK, ali skreće s teme.
Otvorite si novu temu i raspalite.

73
Martin 9A2JK
moderator
30
Razno / Odg: e-Dozvola – POZIV ZA KOMENTAR
« Zadnji post od 9A3WP u 23. Studeni 2023, 16:23:41 »
Pozdrav društvo,

pa meni je sve to presmiješno, stvarno za krepat od besmislica
propisanih ovim i onim pravilnicima...

npr. ne moraš biti član radiokluba odnosno HRS-a
a da ostvariš mogućnost biti potpuno legalna radiopostaja
samo registracijom pri HAKOM-u  -  što mi iskreno savršeno odgovara !
i ako se ne varam to možemo samo mi koji smo nekad bili članovi
radioklubova i HRS-a pa smo tako ostvarili pravo na pozivnu oznaku,
za (prvu) dodjelu pozivne oznake moraš biti član HRS ?

serijski broj radiouređaja HAKOM ne zanima

to što ne smiješ odašiljati sa uređaja koji nisi registrirao
odnosno ne smiješ odašiljati sa uređaja koji je netko drugi registrirao
koliko se sjećam oduvijek je bilo tako propisano - praksa je nešto drugo

odašiljati smiješ sa radiouređajima radiokluba jer je iste registrirao
radioklub i taj radioklub odnosno netko tamo je odgovorna osoba
koja će ti to dopustiti ili ti neće dopustiti - u skladu sa tvojim RA razredom
no odašiljati ćeš pozivnu oznaku radiokluba, a ne svoju
sukladno tome pretpostavljam da bi isto vrijedilo i za REMOTE rad ?

nadalje, PEP & dijagrami zračenja imaju smisla u odnosu na fiksne lokacije
odnosno lokacije navedene u dozvoli za rad, na način da ako su vam odobrili
npr. 1Kw PEP za vašu vikend adresu na lokaciji kojoj je prvi susjed udaljen
cca 80km od vas - ali ne smijete raditi sa 1kW PEP sa Ciboninog tornja u Zagrebu !

moj slučaj je recimo da su mi apsolutno sve radiopostaje mobilne radiopostaje
i što sad HAKOM-u za Yaesu FT857D znači da ga moram obavezno prijaviti na nekoj adresi
a želim ga recimo instalirati u automobil i spojiti na Yaesu ATAS mobilnu antenu
i želim odašiljati s bilo koje "CEPT" lokacije ?

mislim da je to sve bezveze nabacano u Pravilnike... nije primjenjivo u praksi
i sve bi to trebalo svesti na odgovorno ponašanje pojedinca
koji neće emitirati sa 1kW PEP u gusto naseljenom području
u kojem ionako nije čak ni moguće ništa raditi s obzirom na razinu šuma i smetnji
koje je u naseljenom području nemoguće izbjeći (od DSL, SMPS, promet i sl.)

posebno me nasmijala ova ideja o mobilizaciji uređaja !
nekako mi je to nezamislivo u današnje doba
ako me baš netko poželi angažirati kao legalnog RA, u redu, staviti ću se rado na raspolaganje
a što se mobilizacije samih uređaja tiče... što se mene osobno tiče
koliko su hrvatsko društvo i lokalna zajednica uložili u 9A RA toliko će od mene i mobilizirati
nakon što ću svoje uređaje za to osobno pripremiti - npr. sjekirom

i na kraju srdačan pozdrav svim UNLIS (nekoć davno registriranim, ali u trenutku neregistriranim)
pozivnim oznakama koje slušam u eteru - njima uređaje neće moći mobilizirati - jer su UNLIS, hi !

73 Goran, 9A3WP
 Str: 1 2 [3] 4 5 6 7 8 ... 10