Novi Postovi

 Str: [1] 2 3 4 5 6 ... 10
1
QSL služba / Odg: Zašto plaćamo članarinu savezu?
« Zadnji post od 9A1AD u Danas u 02:27:58 »
Točno za 2018 je iz prihoda HRS-a, no daleko nisam htio pisati jer bih do ujutro ostao za računarom a već je skoro jutro, ipak sam ja sam samo amater :)  ali 2019ta je po planu planirana iz javnih sredstva, međutim, isto je tako definitivno da mi plaćanjem naše članarine sufinanciramo sve druge stavke saveza koje nisu iz javnog proračuna obuhvaćene.

Kao što sam naveo, nitko od nas nije obvezan plaćati članarinu savezu, ali jednim dijelom plaćanjem poreza , financiramo rad HRS-a indirektno.
Trenutno u ostalo neću da ulazim pošto sam već napisao da sam uzeo si za reda radi i da ću sve i od ranije da pročitam a samim time ću biti upućen u sam rad saveza.

zašto nije što objavljeno, to pitaš pogrešnu osobu, ali bi mogao doprinijeti po trenutno ovoj temi čitanjem ostalog dijela mog komentara i prijedloga i dati svoje mišljenje ,ne samo ti nego naravno i drugi članovi i da se napravi makar u ovom dijelu pomak , naročito onaj dio sa spiskom zaprimljenih karti, te 0 kn troška etc…
i naravno protupitanja.

nemoj u amaterima tražit profesionalce, nego budi profesionalan i pomozi amaterima.

i još : ja šaljem QSL karte i volim da ih dobijem!.
2
QSL služba / Odg: Zašto plaćamo članarinu savezu?
« Zadnji post od 9A3TY u Danas u 01:21:32 »
Ivo već si odgovorio dok sam sastavljao tekst : " tko plaća QSL službu i koliko" , druga stranica, https://www.hamradio.hr/download/HRS_Financijski_plan_2019.pdf. po tome definitivno ne iz prihoda članarina.

A jesi li primjetio da u planu postoji info vlastita sredstva / HTZK a u Financijskom izvješću ne? Naravno u izvješću za 2018. jer još uvijek nema financijskog izvješća za 2019. Valjda jer je tek 28.05.  ;D To što je obračun odavno morao biti napravljen i dostavljen državi (i jest) to valjda nije razlog da i članice saznaju na vrijeme što se i za što potrošilo. Netransparentnost je prvi znak muljanja. Gradovi mogu staviti sve račune i ugovore na web ali HRS sve drži u tajnosti čak i od svojih članica ?! Super. Dobrodošli u 21. stoljeće.

Evo, i YOTA će nam se održati u 2021. Iako se plan rada za 2021. nije ni započeo raditi a kamoli da ga je Skupština usvojila. Toliko o legalnosti rada. Valjda već negdje piše i tko će nam biti predsjednik i članovi IO sljedećih četiri godine samo mi to još ne smijemo znati.
3
Razno / Odg: LW, MW i SW difuzija
« Zadnji post od 9A3TY u Danas u 01:09:03 »
Računica postaje bitno povoljnija kad u istu potrošnju uguraš više postaja (DAB) a ako dodaš i razno razne upravljačke signale (npr. https://en.wikipedia.org/wiki/Radio_teleswitch ) bude još i bolja. A i to da te nitko ne može jednostavno blokirati nije na odmet  ;D
4
QSL služba / Odg: Zašto plaćamo članarinu savezu?
« Zadnji post od 9A1AD u Danas u 01:08:09 »
Pošto sam u zadnjih paar dana malo čitao izvjeća sa skupština i ostale dokumente pojavile su se već određeni postovi a vodila se paralelna diskusija na Facebook u svezi Biro-a.

Forumsko pitanje glasi : “Zašto plaćamo članarinu savezu?“ a svodi se samo na temu rada QSL-Biroa!

Odgovor je jednostavan ako se pročita statut saveza i u konkretnom plan rada saveza  „https://www.hamradio.hr/download/HRS_Plan_rada_2019.pdf“  a i ranijih ,  sve navedene stavke  u biti sufinanciramo kao članovi klubova/saveza uplatom članarine ili članskog doprinosa , nijedan klub nije obvezan biti član saveza ,nadalje nigdje ne piše da se članstvom isključivo podmiriva samo !!!Rad QSL Biro-a ili Marinko  9A3JB!!! .

Kako sam malo pogledao i financijski plan za 2019 godinu https://www.hamradio.hr/download/HRS_Financijski_plan_2019.pdf, činjenica je da je QSL Biro/Manager prethodne godine bio (planirano) financiran od strane HZTK (CRVENOM BOJOM) što je po mom mišljenju i OK , znači za 2019tu godinu naše članarine su preusmjerene u druge stavke plana rashoda za 2019 godinu , u koju?,  to je skupština glasanjem istoga izglasala a financijsko izvješće u kojem će biti vidljivo kamo su sredstva utrošena sigurno će biti za sve kao što svako izvješće javno dostupno.
Ne uzimajući u obzir dobre ljude dobre volje „Mirka i Slavka“ koji su po svom trudu, volji odradili dobar dio posla i samim time smanjili trošak savezu što bi HP sebi uzeo.

Što se tiče provjere utrošenih sredstava konkretno članarina , Nadzorni odbor pa čak i članice mogu provjeravati poslovanje saveza i dobiti na uvid svu dokumentaciju (u prostorijama saveza sa prethodnim terminom , „tako bi to trebalo biti“) , kao što to radi revizija koja provjerava poslovanje iste, činjenicom da je savez sufinanciran od strane javnih sredstava pa tako i svih građana Republike Hrvatske (Poreznih obveznika) a ne samo našom članarinom!.

Stavka „da bi svatko u svom sandučiću poštom morao“ dobijati četiri puta godišnje ne podudara se sa gore navedenim planom rada za 2019tu godinu ( stranica 17 ):

Citat:
QSL karte se trebaju slati svim članovima Saveza minimalno 2 puta godišnje, a u slučaju potrebe i češće od toga.

No kako pročitah negdje u jednom od zapisnika ,  jedan puta se QSL karte dijele na skupštini , tko nije bio nazočan na skupštini, dostavljaju se poštom, onda na ZRF , takođe nepokupljene QSL karte se do kraja godine šalju poštom.

Kako je moguće da 2 godine, pored skupštine i pored ZRF-a neke članice ne dobiju 2 godine QSL karte ostaje meni osobno veliki upitnik?? , no sa zadnjeg ZRF-a sam vidio i uvjerio se da je Marinko trkao za pojedinim članovima da podijeli što vise karata a pola istih je vratio u auto po završetku ZRF-a.
 
U prethodnom postu sam javno pozvao da svatko napiše kronološki koliko i kad je koliko dobio QSL Karti. Nitko ništa po toj osnovi do današnjeg dana nije komentirao.
Dao sam prijedlog da QSL Manager dostavlja „samo po jednoj odgovornoj osobi koja voli svoj hobi“  po županijama a ista resortira karte za klubove i dostavlja iste klubovima tj. odgovornim osobama u klubovima, na istu se nitko nije osvrnuo ili komentirao. Samim tim bi ta ista odgovorna osoba negirala neprimitak QSL karti , činjenicom da će ista potvrditi primitak karti od QSL managera/Biroa a iste mogu u forumu javno objaviti koliko je kome i kada proslijeđeno , iste bi smanjile i trošak "HAMSprit-om Mirka i Slavka“ HRS-u određenu sumu novca, upravo možda onog novca koje neke članice nisu u mogućnosti da podmire članarinu prema savezu a savez bi mogao refundirati te članarine (naravno uz određene kriterije koje bi trebalo definirati)


Evo konkretno učinka za Slavonski Brod (9A1JSB i 9A1CRS te članove istih)  (u postu već objavljeno!) :

1/2018   1,5 kg
2/2018   2,5 kg
3/2018   3,4 kg
4/2018   4,5 kg
1/2019   4,0 kg
2/2019   1,0 kg (ZRF)
3/2019   3-4 kg
4/2019   3-4 kg
1/2020   2-3 kg
2/2020   1-2 kg COVID-19   (isporučeno 5kg nakon COVID-19)

Za 30 mjeseci 0,00 KN troška saveza po osnovi pošte , gore navedeni članovi zadovoljni i svatko od njih će potvrditi isto, no kontra pitanje kako bih rekao „hardlinerima “ , dali  „ja“ tu budala ispadam ovim potezom? , dali je to suprotno načelima HRS-a? , dali je to suprotno načelima HAM-duha ?

Ovim  potezom 99% problema bi nestalo bez traga čak da se usvoji stavka/odluka na skupštini po pitanju raspodjele dolaznih QSL karata po navedenom modelu.

Stoga , ovo nije ni kritika na bilo kojeg pojedinca ni pohvala nego činjenično stanje i možda da se umjesto traženja diferencija nađe zajednička opcija mada meni se čini da je to iluzija!.Ivo već sam odgovarao dok si postavio upit : " tko plaća QSL službu i koliko" , druga stranica, https://www.hamradio.hr/download/HRS_Financijski_plan_2019.pdf. po tome definitivno ne iz prihoda članarina.

5
QSL služba / Odg: Zašto plaćamo članarinu savezu?
« Zadnji post od 9A3TY u Danas u 01:00:26 »
9a3ty  imaš netočan navod
" Netko tko nije mogao dobiti niti jedan jedini dokument na uvid? "

Bio sam na skupštini kad si smjenjen kao član nadzornog odbora
odgovor na tvoju tvrdnju je bio jasan

Nisi dobio niti jedan dokument da ga iznosiš iz prostorija
Ne i da ga nisi mogao dobiti na uvid

Što mi je razumljivo
Ovo samo da bude korektno

73 Stjepan

Stjepane, iako mi nije jasno zašto ti je razumljivo da je npr. popis dugotrajne imovine nekakva tajna koju članice HRSa ne smiju vidjeti (a članice HRSa JESU HRS) ipak, ako ćemo biti korektni, ta priča sa davanjem dokumenata na uvid se pojavila na Skupštini samo kao izgovor jer mi takva opcija nikada nije bila ponuđena. Na moje dopise jednostavno su se oglušili. Ja za sve svoje e-mail dopise imam dokaznice da su uručene u HRSov sandučić. Nek taj tko tvrdi da mi je ponudio dokumente na uvid to i dokaže. Usput, da li je itko od vas ikada vidio neki dokument kojim je Skupština donijela odluku da su ti i ti dokumenti tajni? A ako nisu tajni onda su ..... wait for it ... javni, tadaaaa. A i Statut puno toga kaže. Zašto neka članica HRSa ima privilegiju znati što sve savez ima i može koristiti ta sredstva za svoje potrebe a druge članice nemaju to pravo?
Osim toga, to se tako uopće ne radi nego lijepo tražiš da se potpiše tzv. non-disclosure agreement oliti ugovor o povjerljivosti pa ako ja javno objavim nešto od toga ti me tužiš. Ali to je izgleda viša matematika za naše tajnice. One su valjda do grla zakopane u EU fondove (ali ta sredstva ne bute vidjeli jer su tajna pa ih smiju vidjeti samo odabrani ;D) pa im je ta opcija promakla. No, prošla baka s kolačima. Ako ne zapušu novi vjetrovi i ako budem imao koju kunu za bacanje postupit ću po naputku Ureda za udruge pri Vladi RH pa ćemo jednom za sva vremena vidjeti tko je bio u pravu. Za sada na službenim papirima vodim 1:0  ;D

Drago mi je da ima ljudi koji su zadovoljni radom QSL biroa. No, to ne mijenja činjenicu da ima i onih koji nisu zadovoljni. Zar je onda grijeh poželjeti da i oni budu zadovoljni? (Pogotovo ako sam i sam među njima  ;D) Zar je grijeh truditi se da se stanje promijeni nabolje? Kakvo je to onda ovo društvo?

Martine, nigdje nisam tvrdio da "šutljiva većina" misli isto što i ja a nije fer ni da je ti svojataš. Tek kad ne budu šutljivi znat će se što misle.
Nažalost za sve nas čini mi se da se to neće dogoditi. Ljudi su jednostavno digli ruke od svega.
To da biro godinama NE radi jako dobro može se vidjeti i po trakavicama na ovom forumu.

Hoćemo li konačno od nekog tko zna (i može to dokazati nekim dokumentima) saznati tko plaća QSL službu i koliko, da barem to raščistimo pa da drugi put možda ne bude pitanje "zašto plaćamo članarinu savezu" već "zašto plaćamo porez" ?  ;D
 
6
QSL služba / Odg: Zašto plaćamo članarinu savezu?
« Zadnji post od 9A2JK u 27. Svibanj 2020, 21:13:12 »
Ne branim nikoga, ali kad te netko godinama ''… javno u zdrav mozak'',
onda nije baš lako biti ''cool''. I još k tome kad većina šuti, a manjina,
VELIKA MANJINA, uporno viče kako je i šutljiva većina nezadovoljna.

Tek kad ''reagiraš'' (kao sad Marinko), počnu se javljati i drugi, redom
zadovoljni. Valjda su uvidjeli ako budu i dalje šutjeli, situacija će se
razviti na štetu svih.

Činjenica je da je naš QSL biro godinama radio jako dobro i to najviše
zahvaljujući velikom radu i zalaganju Marinka 9A3JB. Nije to nikakvo
''zagovaranje''. To je činjenica kao što je i činjenica da FT8 QSO može
kad CW QSO ne može.

73
Martin 9A2JK
7
QSL služba / Odg: Zašto plaćamo članarinu savezu?
« Zadnji post od 9A6WW u 27. Svibanj 2020, 20:21:41 »
Marinko (9a3jb),

Do sad sam te spomenuo indirektno, komentirajući tvoj koš-post. Ali evo, sad te prozivam po znaku i imenu.

Nemam problema s qsl dostavom i slanjem,  i nisam se imao namjeru uključivati u diskusiju ali mi se kao članu HRS ne sviđa ovakav arogantan stav. Ja jesam "običan član" kao što spominješ, ali ti s obzirom na svoj posao nisi.

Da sam ja kojim slučajem HRS kontraktor za QSL servis, sigurno ne bi odgovorio u tvojem stilu.

Sumnjam da to radiš džabe čak ako ti i povjerujem da se ne plaća iz članarine. Pošto si, kao što vidim, qsl manager i za neke druge radioamatere, sumnjam da bi te ko zadržao da im pošalješ dopis u istom stilu. Ako te neko plaća, ne pljuj ruku iz koje jedeš. Pa makar te i neki kritizirali ili psovali.

73 Zvonko


8
QSL služba / Odg: Zašto plaćamo članarinu savezu?
« Zadnji post od 9A2TE u 27. Svibanj 2020, 20:13:52 »
Pozdrav
Ja sam zadovoljan sa radom QSL službe

Ja imam primjedbu

9a3ty  imaš netočan navod
" Netko tko nije mogao dobiti niti jedan jedini dokument na uvid? "

Bio sam na skupštini kad si smjenjen kao član nadzornog odbora
odgovor na tvoju tvrdnju je bio jasan

Nisi dobio niti jedan dokument da ga iznosiš iz prostorija
Ne i da ga nisi mogao dobiti na uvid

Što mi je razumljivo
Ovo samo da bude korektno

73 Stjepan
9
Razno / Odg: LW, MW i SW difuzija
« Zadnji post od 9A7BCP u 27. Svibanj 2020, 19:59:18 »
MW difuzija je vrlo prisutna u UK i USA.Velik je popis BBC -ovih lokalnih odašiljača .U Amerike da i ne govorim , tamo i neki aerodromi maju male lokalne radijske postaje . UKV je kvalitetniji kad ga vidiš , AM prati konfiguraciju terena i pokriva više kotlina . UKV je poor-man rješenje . Često sam u autu van grada slušao AM i veseli me . Do nedavno je R Slovenia radila na AM. Ostao je još Koper i Murski Val . Poslao sam im SWL e-kartu.
10
Razno / LW, MW i SW difuzija
« Zadnji post od 9A5ADI u 27. Svibanj 2020, 19:23:11 »
Pozdrav, ovaj video https://youtu.be/LWyIwCoA8l4/ me naveo na razmišljanje.
Koja je računica u održavanju predajnika u ovom slučaju snaga 2MW uz prijašnju iskoristivost 50-60 posto daje oko 4MW inputa. Mi smo svoje predajnike manje više pogasili. Jedino logično moje objašnjenje je da se ti predajnici "čuvaju" ako dođe do kolapsa ili rata da su oni funkcionalni kao najjednostavniji oblik prijenosa informacija.
 Str: [1] 2 3 4 5 6 ... 10