Hrvatski Radioamaterski Savez

HRS => Web HRS-a => Autor teme: 9A8MM - 23. Ožujak 2017, 15:42:20

Naslov: Novi HRS-ov web
Autor: 9A8MM - 23. Ožujak 2017, 15:42:20
Pozdrav svima.

U proteklom razdoblju pripremljene su nove web stranice Hrvatskog radioamaterskog saveza. Radilo se na vizualnom identitetu, modernizaciji, te povećavanju kvalitete prezentacijskog sadržaja za posjetitelje, kako za postojeće radioamatere (domaće i strane), tako i za sve koji traže informacije o radioamaterizmu, te projektima i radu HRS-a i hrvatskih radioamatera.

Što se mijenja:
- platforma za uređivanje i prikaz sadržaja
- sustav malih oglasa (pravila ostaju ista)

Što ostaje isto:
- jedinstveno korisničko ime i lozinka za pristup portalu i forumu
- sva pravila koja su vrijedila i do sada (pravila korištenja web stranica, pravila korištenja foruma, pravila korištenja malih oglasa)

Što se zadržava:
- sadržaj objavljen na postojećim web stranicama (zapisnici, odluke, pravila, rezultati, upute, ...)
- vijesti objavljene unatrag mjesec dana (ostalo će biti dostupno na arhivskoj verziji weba)
- korisničke imena i lozinke

Što se gubi (seli na arhivski web)
- vijesti starije od mjesec dana
- svi mali oglasi trenutno prijavljeni u sustavu

Na što ove promjene ne utječu:
- korisničke web stranice (sve što je na web.hamradio.hr)
- @hamradio.hr email adrese (i sve što je vezano za vaš Google @hamradio.hr profil)

U prijelaznom razdoblju moguće su poteškoće u radu u obliku prijave ili korištenja stranica na bilo koji način. Iako smo sustav testirali više puta u više različitih primjena, molimo vas da sve promjene šaljete na webmaster@hamradio.hr i da imate razumijevanja u takvim situacijama. Namjera je da web stranice budu korisnije svima, s više sadržaja i s modernijim izgledom, pa su i vaši komentari dobrodošli.

Radovi na prijelazu iz postojećeg na novi web planirani su noći iz nedjelje 26. ožujka na ponedjeljak 27. ožujka. Procjena je da će u to vrijeme web biti nedostupan 20tak minuta. Potpuna funkcionalnost (logiranje, objava novih vijesti) bit će nedostupna nekoliko sati.

Pri prvom logiranju na novi web, potrebno se logirati preko foruma. Trenutno nema načina za automatsku sinkronizaciju korisničkih profila između foruma i novog sustava (zbog različitih autorizacija na ova dva mjesta).

Marko, 9A8MM
Naslov: Odg: Novi HRS-ov web
Autor: 9A2JK - 26. Ožujak 2017, 11:45:36
Predlažem da komentare na nove web stranice jasno razgraničimo na dva dijela:

a) funkcionalnost, izgled, dostupnost i slično
b) sadržaj

Miješanjem a i b rasprava postaje nejasna i sama sebi svrha ili, jasnije rečeno,
postaje MPS (mlačenje prazne slame). To ne želimo.

73
Martin 9A2JK
Naslov: Odg: Novi HRS-ov web
Autor: 9A8MM - 26. Ožujak 2017, 11:51:37
Pozdrav svima.

Zbog restorea baze par sati unatrag, nekih postova više nema na forumu. Prilažem njihove screenshotove.

Marko, 9A8MM

Naslov: Odg: Novi HRS-ov web
Autor: 9A2JK - 26. Ožujak 2017, 12:33:07
Moj preglednik je ''vatrena lisica'', najnovija verzija na Win 7.

Kad sam na forumu, link na vrhu stranice, tj. klik na
Hrvatski Radioamaterski Savez bi trebao vratiti na
glavnu stranicu, ali vraća opet na forum, a ne na glavnu stranicu.

73
Martin 9A2JK
Naslov: Odg: Novi HRS-ov web
Autor: 9A8MM - 26. Ožujak 2017, 12:33:48
Pokušat ću redom odgovarati:

9A3TY: "Not Found; The requested URL /kako-postati-radioamater/ was not found on this server. Additionaly, a 404 Not Found error was encountered while trying to use an ErrorDocument to handle the request."

- Možeš li mi dati screenshot na to? Klikom na naslovnicu i izravnim upisivanjem URL-a dođem na web, bez 404 greške. Da nije bio neki privremeni problem?

9A3IV: "Promjena da bi bilo promjene. Svaka promjena svaki put na gore. navići ćemo se i na ovo ali žali bože truda, vremena i novaca. Užas užas užas. Ako je promjena web stranica pokazatelj kako će biti ubuduće sačuvaj nas bože strave i užasa"

- Hvala na komentaru. Posebno me se dojmio "Užas užas užas" dio ;) Možeš li dati konkretno na što se referenciraš? Dali pričaš i dizajnu, sadržaju ili općem dojmu? Ovo je treći ozbiljniji redizajn stranica u proteklih 14 godina, uvažavam da se o ukusima na raspravlja, ali bi volio čuti konkretno (primjerice, kao što je kasnije 9A3TY napisao), što točno najviše zamjeraš. Ako napišeš prijedloge što bi moglo bolje, možda ih mogu/možemo uvažiti?

9A3LI: "Nego, ne znam jel to kod mene ili i drugima broj 9 ide malo dolje pa na prvu izgleda kao "g""

- Stvar fonta koji koristimo za prikaz weba. Ako jako smeta, možemo razmisliti o promjeni fonta.

9A3TY: "Iako su stranice rađene u responsive-design tehnologiji ne prikazuju se dobro na android mobilnim telefonima (isprobao na na androidima 4.1.2 i 4.4.2 i u par različitih browsera"

- Mi možeš poslati screenshotove na webmaster@hamradio.hr, da mogu provjeriti i da pokušamo riješiti i to?

9A3TY: "Nema svježih audio-vizuelnih materijala, sadržaj je pun zastarjelih i ponekih netočnih informacija (očito je preslikavanje starog teksta u novo ruho bez osvježavanja i popravljanja istoga)"

- Vidjet ćeš da je na više mjesta polinkano prema audio-vizualnom sadržaju kojeg imamo (npr. pod ARG je ono što je HRS radio, pod YOTA je ono što su talijani radili, ...). Ako imaš još takvog sadržaja kojeg bi mogli staviti, a koji na dobar način prezentira hobi kojim se bavimo, pošalji mi (preferiram webmaster@hamradio.hr), pa mogu ubaciti na odgovarajuća mjesta.

9A3TY: "Stiže nam Skupštine a nema popisa članica sa stanjem 31.12.2016."

- Koliko imam informacija, ovo bi trebalo biti spremno u ponedjeljak (sutra). Sadržaj uređuje Ivo, i kad on dobije informacije, može ih objaviti.

9A3TY: "Strance ne olakšavaju posjetitelju dolazak do informacije u najkraćem mogućem vremenu..."

- Bilo bi super kad bi ovakve stvari, tamo gdje vidiš da ima prostora za poboljšanje, poslao na webmaster@hamradio.hr. Uvijek mi je drago čuti što mi je promaklo, a može se riješiti.

9A3TY: "Očekivalo bi se i da će umjesto lutanja po bespućima interneta postojati i jedna stranica na kojoj bi bio kalendar održavanja tečajeva i polaganja ispita a koji bi se punio kroz vrijeme na temelju prijava organizatora."

- Najbliže ovome je: http://www.hamradio.hr/kalendar-aktivnosti/ (http://www.hamradio.hr/kalendar-aktivnosti/). Uređivanje ovog kalendara ide preko Saveza (da, možda je malo sporo, ali bi trebalo bit konzistentno: organizatori pošalju Savezu, Savez ažurira kalendar). Možemo u perspektivi razmišljati i o nakom kalendaru kojega bi svi članovi mogli puniti, ali iz dosadašnjeg iskustva, neće ga puniti nitko (primjer je bio kad smo tražili klubove da šalju najave svojih aktivnosti i izvještaje o njima, kako bi ih mogli objaviti na webu, pa to šalje troje ljudi kroz godinu).

9A3TY: "Sadržaj daje na prvi pogled) naslutiti da u Hrvatskoj ozbiljno djeluje jedino Radio klub Pazin..."

- Možeš li mi ovo obrazložiti? Na što točno misliš (linkovi bi pomogli)? Ostalo što se tiče rada RKP-a mislim da ne spada pod temu "Web HRS-a", pa predlažem da za to otvorimo novu temu, ako treba pojasniti što i kako Radioklub Pazin radi :)

9A3TY: "Naslovnica je neiskorištena"

- Mogu prihvatiti kao komentar, ali bi napomenuo da je ideja bila da ne nakrcamo naslovnicu sa svime, nego da na njoj imamo istaknute glavne informacije: kako postati radioamater, rad s mladima, zadnje vijesti i linkove na pojedine sekcije.

9A3TY: "Karta repetitora je (i dalje) netočna..."

- Imamo dva rješenja: ažurirati postojeću ili postaviti novu. Meni su ok obje solucije.

9A3TY: "Nije došlo do objedinjavanja raznih izdvojenih domena pod jednu kapu (hrvhf, cro-cc, ...) pa UKV, KV, ... stranice izgledaju siromašno".

- Ideja je ovakva: hrvhf.net, cro-cc.net i ostali webovi ostaju. Oni su specijalizirani webovi, svaki za svoje područje. Na hamradio.hr bi trebale biti samo ažurne osnovne informacije o sekcijama, područjima, aktivnostima. A za detaljnije o svemu se čitatelja upućuje na specijalizirane webove. Možda u ovem trenutku KV i UKV sekcija na hamradio.hr izgledaju siromašno, ali zato nam je ovo prilika da ih pojačamo sa sadržajem.

Na email je stiglo još jedno ogromno negodovanje kolege 9A9C, koje zbog pravila foruma neću copy/pasteati. Koliko za sada vidim, novi web se ljudima ne sviđa ni dizajnerski ni sadržajno, i najrađe bi da se vratimo na staro. I dizajn i sadržaj se mogu izmijeniti, pa je ovo možda dobra prilika da to napravimo.

Marko, 9A8MM

Naslov: Odg: Novi HRS-ov web
Autor: 9A2NO - 26. Ožujak 2017, 12:42:17
Bok

Izgled dobro, dalje je stvar navike...

Mogu li se "okrugli" meniji na dnu naslovnice ( KV, UKV, ATV.... ) ukomponirati ili dodati u gornji meni.
Bila bi bolja preglednost sadržaja naslovnice. Ne bi se moralo skrolati da se vidi ima li još nešto.

73 Dino
Naslov: Odg: Novi HRS-ov web
Autor: 9A2JK - 26. Ožujak 2017, 13:01:01
Nisam informatičar (i ne bi se štel mešati), ali znam jedno.
Web stranice se moraju mijenjati jer se mijenja IT tehnologija (zbog mnogih razloga).
Izgled? Nekome su ljepše crnke, nekome plavuše, ali kao što je Marko napisao, konkretni
prijedlozi i uz malo dobre volje, može se doći do zadovoljavajućeg rješenja.

Sadržaj je pak nekaj čist drugo. I o tome trebamo razgovarati, a konkretne primjedbe
uputiti uredniku web stranice ne webmasteru.

73
Martin 9A2JK
Naslov: Odg: Novi HRS-ov web
Autor: 9A6XX - 26. Ožujak 2017, 13:01:54
Dosadašnji web se najviše koristio da se pročita poneka vijest iz HRSa i koristi forum, u tom smislu se ništa ne mijenja.

Na veći dio stranica se može doći preko izbornika u dva klika, pa i na ovaj forum.

Mene osobno vesele djelovi stranice kao:
http://www.hamradio.hr/dokumenti-pravilnici-i-odluke/
Da se na jednom mjestu može vidjeti sve bitno.

Moram pohvaliti Marka, Ivu i Serđa, koji su svoj dio odradili, a na nama ostalima je da im dajemo što više sadržaja i slika, pa će i web izgledati bolje.

Ivo (3TY), pozivam tebe i druge da pošalješ nekoliko slika iz svoga kluba; lokacije, rad s mladima, tečajevi, što god, ja na vašem site-u nisam našao ništa upotrebljivo.

73,
Hrle - 9A6XX
Naslov: Odg: Novi HRS-ov web
Autor: 9A3IV - 26. Ožujak 2017, 13:33:53
Prvo sam to primjetio na sebi a onda i na ostalima. Ljudi rade planove i ugrađuju svoje želje u planove. I očekuju da se planovi ostvare jer je takva njihova želja. Svi si misle kad to ljudi vide, past će na guzicu od oduševljenja. A obično ispadne živo sr...e.

Točno se vidi da isti čovjek koji je radio stranice HRS-a da je radio stranice HRSVKS. Stranice HRSVKS su teške za pronaći informaciju, nepregledne i neintuitivne. Ista filozofija je sad i na stranicama HRS-a. Naravno, onaj tko je radio čudi se kako da ljudi ne shvaćaju. Pa, kad si nešto uvrtiš u glavu i tvrdoglavo ne odustaješ od toga naravno da se čudiš.

Tehnologija ide naprijed? Moguće. Ali uz bolju tehnologiju stare stvari funkcioniraju još savršenije. Sjetite se koliko je bilo primjedbi kad su se zadnji put stranice HRS-a promijenile. I sad, gle čuda kad rade kako treba, ajde da ih izmijenimo i opet si navučemo probleme na vrat. Ispočetka. Stara stvar u tehnici je da ne popravljaš ispravno. Ali izgleda da informatičari nemaju veze sa tehnikom. Popravljaju ispravno.

zašto dolazim ovdje? Tražim vijesti i informacije, zanima me što drugi misle. I gle čuda, dok pišem ovaj post slova su crna na bijeloj podlozi. Nema slika koje skrolaju, nema petsto boja, nekoliko tipkica za pritisnuti i to je to. Ali, web NESMIJE biti jednostavan i pregledan. Bar tako misle informatičari. Mora se pratiti napredak. Koji božji napredak???? Pa mene zanima pročitati koju rečenicu. Netrebaju mi sve te miš-maš drangulije.

Naravno, navići ću se i na ovakav web. Ali da je napredak prema staromu, nije. Nazadak i to ogroman. I svjestan sam da ja mogu bučiti i žaliti se koliko god, ništa se neće promijeniti. Od onih koji donose odluke ne očekujem da priznaju grešku. Pala bi im kruna s glave. I zato se moramo patiti, mi obični smrtnici. I trebamo glumiti da smo oduševljeni. Samo mi se čini da smo uglavnom še....ni a ništa odu.

Damir
Naslov: Odg: Novi HRS-ov web
Autor: 9A3TY - 26. Ožujak 2017, 13:39:01
Ivo (3TY), pozivam tebe i druge da pošalješ nekoliko slika iz svoga kluba; lokacije, rad s mladima, tečajevi, što god, ja na vašem site-u nisam našao ništa upotrebljivo.

Čuj Hrle, da imamo love za plaćati web dizajnera, tajnika na plaći, administrativnog djelatnika na plaći, možda bi na našem site-u i bilo nešto upotrebljivo. Da svake godine imamo 50 novih članova kao i vi (što možemo čuti u svježe objavljenim materijalima na HRS webu) možda bi neki od njih i pro-bono nešto napravili.
Kad IO HRS-a donese odluku kojom se pozivaju članice na dostavu materijala za novi web HRS-a i ista nam bude dostavljena službenim putem (a ne putem ovog "neozbiljnog" foruma) možda nešto i pošaljemo.

Ovo je naravno sarkazam. Vidiš kako do grozno izgleda. A na tome VI u IO i stručnoj službi inzistirate.

Do kada će napad biti najbolja obrana? Naučite se već jednom da nismo svi za sve. Nekome ide davanje primjedbi, nekome lijepo stoji uniforma SRVKS, netko piše dobre priručnike,... To što netko daje (negativne) primjedbe ne znači automatski da bi on to bolje napravio.

P.S. "Hvala" ti što ste me izbacili i iz mailing liste kod odlučivanja u IO pa sad u radu Nadzornog odbora mogu sudjelovati samo retroaktivno (kad se udostojite objaviti odluke IO na webu, što u ovoj godini još niste napravili niti jednom - lako provjeriti na stranici koju posebno ističeš ) i kao fikus (što naravno ne želim).
Naslov: Odg: Novi HRS-ov web
Autor: 9A8MM - 26. Ožujak 2017, 13:40:08
Bok Damir.

Dali možeš dati nekoliko primjera?

Mogu ja krenuti:
- na naslovnici želim vidjeti vijesti - i vidim ih
- želim saznati što su to radioamateri i čime se bave - imam informaciju na jedan klik
- želim saznati kako postati radioamater - imam način i za to
- zanimaju me projekti kojima se HRS bavi - imam ih u izborniku

Dali možeš napisati konkretnije ovo što si sad pokušao opisati? Kužim da ti se ne sviđa kako stvar funkcionira, kužim da ti se ne sviđa dizajn i prihvaćam sve to. Ali daj mi neke primjere kako to može biti bolje. Što tražiš, a teško je naći? Što te zanima, a nema toga na webu? Što bi volio vidjeti? Do čega bi htio jednostavnije doći? Dali imaš primjer nekog drugog weba koji ti je dobar, intuitivan i lijep, možda bi to pomoglo?

Da, dizajn za ovaj web i za SRVKS web je radio Serđo, 9A7KTF.

Marko, 9A8MM
Naslov: Odg: Novi HRS-ov web
Autor: 9A4QV - 26. Ožujak 2017, 14:16:45
Marko, obrisao si dosta postova sa tim jeb..im restorom, pod drugim temama!

Vizualno rješenje mi je OK.
Dobro je to što su udarne teme rad sa mladima, kako postati radioamater i za strance što je potrebno za rad iz 9A. To je odličan potez.
Ono što fali, ako je najposjećeniji dio weba Forum kao što Hrle kaže, onda to također stavi na početnu stranicu a ne pristup kroz dva klika, sakriven u izborniku.
Kako su vijesti na početnoj stranici onda treba biti i forum, jer to je ono što se čita.

Prikaz na Androidu je malo čudan, nije to prilagođeno kako treba.
Otvaranje i pristup stranicama je puno brži nego na starijoj verziji, možda samo zato jer modulator nije logiran?

Ivo, ne samo da nema popisa članica što bi po statutu trebalo biti, nego statut nije ni objavljen u časopisu, a trebao je biti objavljen po tom istom statutu.
Naslov: Odg: Novi HRS-ov web
Autor: 9A1AA - 26. Ožujak 2017, 14:18:27
Adame, bez provokacija i vrijeđanja molim.
Ja sam uvijek logiran i to što ti tvrdiš da ja usporavam rad stranica je tako bedasto da nemam druge riječi.
Naslov: Odg: Novi HRS-ov web
Autor: 9A6NDD - 26. Ožujak 2017, 14:22:40
Ja želim vidjeti zadnje postove foruma na početnoj stranici  8)
Prvi puta za pronaći gdje je sakriven je bio je problem... Ostalo još nisam proučio... sviđa mi se dizajn i ostalo što 4QV rekao...

73
Naslov: Odg: Novi HRS-ov web
Autor: 9A1AA - 26. Ožujak 2017, 14:25:31
Na starom webu do Foruma se dolazilo s jednim klikom na izbornik na lijevoj strani ekrana a sada je izbornik na gornjoj strani ekrana a klik je i dalje samo jedan.
Zadnji postovi nisu bili vidljivi na naslovnici ni na starom webu (od prije godinu i više) pa nisu ni vidljivi ovdje.
Vrlo je korisna opcija u izborniku Foruma "Novi postovi od vaše zadnje posjete".
Naslov: Odg: Novi HRS-ov web
Autor: 9A4HP - 26. Ožujak 2017, 15:07:30
Slažem se sa 9A6NDD .Zadnji postovi foruma moraju biti na  naslovnoj stranici.
Naslov: Odg: Novi HRS-ov web
Autor: 9A2JK - 26. Ožujak 2017, 15:27:53
Ja mislim da bi dio foruma, koji se tiče rada HRS-a, trebao biti vidljiv samo članovima HRS-a.
Platio sam članarinu 15. siječnja 2017., dakle pristup tom dijelu foruma mogu imati do
14. siječnja 2018. Ponovni pristup tek kad platim članarinu za iduću godinu.

...
Ono što fali, ako je najposjećeniji dio weba Forum kao što Hrle kaže, onda to također stavi na početnu stranicu a ne pristup kroz dva klika, sakriven u izborniku.
Kako su vijesti na početnoj stranici onda treba biti i forum, jer to je ono što se čita.
...
...
Zadnji postovi foruma moraju biti na  naslovnoj stranici.
...
Ja želim vidjeti zadnje postove foruma na početnoj stranici  8)
...

Em ti bokca ...
Izgleda da smo nas dvojica - trojica mnogo čitani autori  ;D ;D ;D

73
Martin 9A2JK
Naslov: Odg: Novi HRS-ov web
Autor: 9A6NDD - 26. Ožujak 2017, 15:29:15
To što su ukinuti postovi sa foruma na prvoj stranici bila je jedna od većih gluposti, ni tada, a ni sada ne razumijem razlog takve odluke.
Nadam se da se Rukovodstvo opametilo i nadam se da će sada stranice služiti prvenstveno korisnicima, a ne nekim drugim ciljevima... Ako nije cilj da stranice budu okrenute korisnicima, onda  ne trebaju ni postojati...

73
Naslov: Odg: Novi HRS-ov web
Autor: 9A2JK - 26. Ožujak 2017, 16:02:32
Drago, nadam se da si shvatio drugi dio mojega prethodnog posta kao laganu zafrkanciju.
Trebao sam još ono ''autori'' staviti pod navodne znakove.

Načelno se slažem da bi do svega trebalo doći na što lakši način.
S druge pak strane, forum se nalazi u meniju SERVISI, što je po meni logično.
Samo dva klika i tu smo. Na ARRL-ovoj stranici je, možda, mrvičicu bolje, dok je na DARC-ovj
stranici mrvičicu mrvice bolje od ARRL-a.
Međutim, ni ARRL niti DARC nemaju ono što ima naš forum: listu posljednjih 10 postova,
da bi uopće znao da li na forumu ima išta novoga.

73
Martin 9A2JK
Naslov: Odg: Novi HRS-ov web
Autor: 9A8MM - 26. Ožujak 2017, 16:15:58
Slažem se sa 9A6NDD .Zadnji postovi foruma moraju biti na  naslovnoj stranici.

Zadnje što imamo na tu temu je ovdje: http://www.hamradio.hr/download/ZAPISNIK_IO_3_2015.pdf (http://www.hamradio.hr/download/ZAPISNIK_IO_3_2015.pdf).

Probajmo to gledat ovako: na naslovnici dnevnog tiska nije sažetak svega što je unutra, već samo par stvari koje drže fokus čitatelja; to je ideja i ovdje. Ipak, ako se donese odluka da se to vrati na naslovnicu, nać ćemo mjesto i za to.

Ja mislim da bi dio foruma, koji se tiče rada HRS-a, trebao biti vidljiv samo članovima HRS-a.
Platio sam članarinu 15. siječnja 2017., dakle pristup tom dijelu foruma mogu imati do
14. siječnja 2018. Ponovni pristup tek kad platim članarinu za iduću godinu.

Ovo je početak jedne druge priče:
- najprije treba imat sređenu (ažurnu) bazu radioamatera koji su (za sad još uvijek) preko radioklubova platili svoj članski doprinos HRS-u - ovo je nešto na čemu savez trenutno radi, a paralelno se priprema i web aplikacija
- zatim treba napraviti dio na forumu kojemu će imati pristup samo oni iz gornje točke - tehnički nije problem, ali prije toga treba donijeti par pravila s kojima će se svi složiti (dali se gleda godinu dana od uplate, dali se gleda godina za uplatu, dali postoje "grace period" i slično)

S tehničke strane: razmišlja se o tome, ide se prema tome, ali je proces dosta spor. Uz malo strpljenja, vjerujem da ćemo i to posložiti.

Marko, 9A8MM
Naslov: Odg: Novi HRS-ov web
Autor: 9A3IV - 26. Ožujak 2017, 17:35:22
Evo za početak. Imam 20 megabita i stranica se učitava sporije nego prije. Kad sam bio na modemu 64 kilobita stranica je došla u trenu a sad moram čekati. Zar je to napredak??? Nije. Bit će još. Prvo sredite ovo
Naslov: Odg: Novi HRS-ov web
Autor: 9A4QV - 26. Ožujak 2017, 18:12:49
Evo za početak. Imam 20 megabita i stranica se učitava sporije nego prije. Kad sam bio na modemu 64 kilobita stranica je došla u trenu a sad moram čekati. Zar je to napredak??? Nije. Bit će još. Prvo sredite ovo

Izvrtio sam par testova pa "mašine" kažu da postoji problem sa optimiziranjem CSS-a ponajprije fotografija.
Skoro pa sve fotke na HRS stranici (90%) nemaju difinirane visinu i širinu što usporava učitavanje. Pitanje je i težine tih fotki.

Ako ništa drugo, sigurnost je na najvećoj razini  8)
Naslov: Odg: Novi HRS-ov web
Autor: 9A2Z - 26. Ožujak 2017, 18:15:49
Moje je mišljenje da bi možda trebalo NASLOVNICU sa logotipom i nazivom HRS-a malo jače istaknuti (POVEĆATI)
Gotovo je neprimjetno na NASLOVNICI vidjeti, pročitati, da se radi o HRS-u   :-\
++
Naslov: Odg: Novi HRS-ov web
Autor: 9A4HP - 26. Ožujak 2017, 18:35:11
Slažem se sa 9A6NDD .Zadnji postovi foruma moraju biti na  naslovnoj stranici.
I dalje isto mislim .Forum je i dalje naj važniji razlog zašto posjećujemo HRS-ovu stranicu. I zašto se moramo uvijek ugledati na nekoga tko je lošiji od nas samo zato jer ima zvučno ime .Koliko sam ja primijetio američke stranice imaju kriminalno loš dizajn...
Naslov: Odg: Novi HRS-ov web
Autor: 9A8MM - 26. Ožujak 2017, 19:25:21
Evo za početak. Imam 20 megabita i stranica se učitava sporije nego prije. Kad sam bio na modemu 64 kilobita stranica je došla u trenu a sad moram čekati. Zar je to napredak??? Nije. Bit će još. Prvo sredite ovo

Izvrtio sam par testova pa "mašine" kažu da postoji problem sa optimiziranjem CSS-a ponajprije fotografija.
Skoro pa sve fotke na HRS stranici (90%) nemaju difinirane visinu i širinu što usporava učitavanje. Pitanje je i težine tih fotki.

Ako ništa drugo, sigurnost je na najvećoj razini  8)

Da, ovo s fotkama je stvarno tako kako mašine kažu :) Nismo išli optimizirat fotke posebno za sve razine rezolucija, nego je uvijek ista fotka koja se skalira na klijentskoj strani. Cijela stranica (naslovnica) je "teška" oko 1 MB kad se otvara.

Jedan od dobrih servisa za provjeru weba je ovaj: https://gtmetrix.com/reports/www.hamradio.hr/oLwGlvsG (https://gtmetrix.com/reports/www.hamradio.hr/oLwGlvsG) (link je na rezultat nedavnog testiranja weba, s napomenom da je test sa servera iz Kanade, a server na kojem je hamradio.hr je u Hrvatskoj).

Drugi dobar servis je ovaj: https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/ (https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/). Na oba mjesta je stavka za poboljšanje "ubrzajte odziv sa servera", na što trenutno ne možemo utjecati (osim maknut hosting iz shareanog na neki VPS - o tome smo već pričali, i nije nam baš cijenovna opravdanost sklona. Meni je prosjek otvaranja stranice (full load) ispod 3 sekunde.

Ako ovo nije dovoljno dobro, za početak možemo aktivirati CloudFlare ili neki takav cache engine.

Marko, 9A8MM

Naslov: Odg: Novi HRS-ov web
Autor: 9A2JK - 26. Ožujak 2017, 19:46:38
Jednostavno rješenje za one kojima je forum najvažniji:
napravite bookmark i samo jedan klik miša otvara vaš najdraži forum.  ;)

73
Martin 9A2JK
Naslov: Odg: Novi HRS-ov web
Autor: 9A6NDD - 26. Ožujak 2017, 20:50:48
Slažem se sa 9A6NDD .Zadnji postovi foruma moraju biti na  naslovnoj stranici.

Zadnje što imamo na tu temu je ovdje: http://www.hamradio.hr/download/ZAPISNIK_IO_3_2015.pdf (http://www.hamradio.hr/download/ZAPISNIK_IO_3_2015.pdf).

Probajmo to gledat ovako: na naslovnici dnevnog tiska nije sažetak svega što je unutra, već samo par stvari koje drže fokus čitatelja; to je ideja i ovdje. Ipak, ako se donese odluka da se to vrati na naslovnicu, nać ćemo mjesto i za to.

Marko, 9A8MM

Slažem se da na naslovnici tiska nije sve, ali jesu najnovije stvari... one najvažnije i čitateljima najinteresantnije. Mislim da nema tiskovine koja stavlja stare i nebitne stvari na naslovnici, a novosti drži podalje, negdje unutra, daleko.... To je moje razmišljanje, ne mora biti točni i ne moraju se svi složiti sa njime. Znam da je bila nekakva službena odluka o forumu na naslovnici, ali kao što kažem i dalje ne razumijem takvu odluku. Mislim da bi bio red da IO promijeni takvu odluku...

Martine, ako se ide samo na forum direktno, onda i ne treba stranica. Zar nije cilj da radio amateri idu i na web i na forum... da sve bude posjećeno?!?!

Stranica se i meni i dalje učitava dosta sporo. Probao sam za test otvoriti neke druge stranice koje pratim, a imaju čak i dosta više fotki, pa mi se čini da se učitavaju brže. Nisam mjerio sa nekim "alatom", nego onako odokativno. Vjerujem da ćete naći rješenje da to ide brže. Nije ni ovako tragično... ali uvijek može bolje.

Samo naprijed sa stranicama! Bio je i red da se promjene...

73

Naslov: Odg: Novi HRS-ov web
Autor: 9A6JRZ - 27. Ožujak 2017, 08:53:47
index stranica je OK.
S obzirom da bi ubacivanje zadnjih postova s foruma bitno poremetilo dizajn, bolje da toga nema na naslovnici (bolje da toga nema nego da sve nagrdi). To treba biti jasno vidljivo kod foruma (nikad mi se nije sviđalo ovo što je dolje kod foruma - gdje se u biti vidi zadnjih 10 autora postova)
Prilagođavanje web stranica za prikaz na Androidu 4.x generacije treba zaboraviti (pogotovo ako koriste preglednik od androida, a ne chrome ili neki nadogradivi preglednik). To je gubljenje vremena.
Na poslu sam spojen preko 4 Mbps i to se brzo učitava
Naslov: Odg: Novi HRS-ov web
Autor: 9A3LI - 27. Ožujak 2017, 08:56:48
uh
ovo sad sa forumom u okviru je loše, vrlo loše
naravno, meni se ne sviđa, samo prigovaram  ;D
staro je bilo bolje samo si trebalo url link klikom na "Hrvatski Radioamaterski Savez" postaviti da ide
na početnu web stranicu a ne na početak foruma, za početnu stranicu foruma imamo "Forum"
Naslov: Odg: Novi HRS-ov web
Autor: 9A6AA - 27. Ožujak 2017, 08:59:23
- Stranica se učita dok kažeš keks.
- sviđa mi se izgled web-a
- i ja sam očekivao Forum na naslovnici, no, već vidim da to nije tako bitno.
- možda bi se Forum trebao otvarati u novom prozoru
- možda bi bilo dobro imati jedan okvir u kojem bi pisalo (naravno, s linkom) "što je novo na webu?" pa tu staviti zadnjih 5-6 novih objava. Naravno, ako se želi da redovni posjetitelji dođu do takve informacije a ne da klikajuću slučajno na to nalete
- 100 ljudi, 100 čudi - 100 žena, 200 ....
- hvala Marku na strpljenju i trudu

9A6AA
Naslov: Odg: Novi HRS-ov web
Autor: 9A8MM - 27. Ožujak 2017, 09:08:44
uh
ovo sad sa forumom u okviru je loše, vrlo loše
naravno, meni se ne sviđa, samo prigovaram  ;D
staro je bilo bolje samo si trebalo url link klikom na "Hrvatski Radioamaterski Savez" postaviti da ide
na početnu web stranicu a ne na početak foruma, za početnu stranicu foruma imamo "Forum"

Dali se svi slažu s ovim? Da napravim tako?

Marko, 9A8MM
Naslov: Odg: Novi HRS-ov web
Autor: 9A8MM - 27. Ožujak 2017, 09:15:17
S obzirom da bi ubacivanje zadnjih postova s foruma bitno poremetilo dizajn, bolje da toga nema na naslovnici (bolje da toga nema nego da sve nagrdi). To treba biti jasno vidljivo kod foruma (nikad mi se nije sviđalo ovo što je dolje kod foruma - gdje se u biti vidi zadnjih 10 autora postova)

Trenutno imamo ove mogućnosti na raspolaganju:
- Odmah na vrhu foruma imamo link: Novi postovi od vaše zadnje posjete (http://www.hamradio.hr/forum/index.php?action=unread)
- Odmah ispod toga imamo link: Novi odgovori na vaše postove (http://www.hamradio.hr/forum/index.php?action=unreadreplies)
- Na dnu stranice imamo sekciju "Novi postovi" gdje je zadnjih 10 postova
- Malo niže imamo link Najnoviji postovi (http://www.hamradio.hr/forum/index.php?action=recent)

Je li to dovoljno ili da tražim dodatna rješenja?

Bit će još. Prvo sredite ovo

Je li ova brzina učitavanja dovoljna ili treba još ubrzati?

staro je bilo bolje samo si trebalo url link klikom na "Hrvatski Radioamaterski Savez" postaviti da ide
na početnu web stranicu a ne na početak foruma, za početnu stranicu foruma imamo "Forum"

Pitao sam već u posebnom postu, ali ponavljam pitanje: ako se svi slažete s tim, napravit ću tako.

Marko, 9A8MM
Naslov: Odg: Novi HRS-ov web
Autor: 9A6JRZ - 27. Ožujak 2017, 09:35:07
Možda da u glavnom izborniku bude link na Forum, a ne taj link u Servisima.
Ja se logiram samo kada idem nešto komentirati, a zaključio sam (odavno) da je bolje da što manje komentiram ;) (zato mi oni linkovi ničemu ne koriste)
U novim postovima se se vidi tko je zadnji komentirao određeni post i sada s vidi je 9 od 10 postova vezano za temu "Novi HRS-ov web"

Meni je dovoljno dobro i postojeće stanje ...
Naslov: Odg: Novi HRS-ov web
Autor: DK8ZZ - 27. Ožujak 2017, 09:35:14
Brzina ocitavanja van HR dobra :)

Ne svidja mi se forum u okviru/ramu :/
Fali mi polje sa zadnjim temama sa lijeve strane... Znam, ima pogledaj postove od prosle posjete ali, ljepse mi je ono bilo.

Sretno sa novom konfiguracijom :)
Naslov: Odg: Novi HRS-ov web
Autor: 9A4ZM - 27. Ožujak 2017, 10:15:12
Ne svidja mi se forum u okviru/ramu :/

+1
Naslov: Odg: Novi HRS-ov web
Autor: 9A2NO - 27. Ožujak 2017, 10:30:33
Bok!

Osobno, stranica mi se sviđa, jednostavna. Brzina učitavanja OK. Ne patim ako
moram pričekati sekundu-dvije.Ima i daleko sporijih stranica.

"U ETERU" možda nije najsretniji naziv, ali ima vremena naći nešto prikladnije.
Bar to nije teško promijeniti. Za forum, slažem se sa Zikom. Maknuti okvir foruma,
staviti info o zadnjim postovima gore ili sa strane da se ne mora skrolati do dolje.
Mjesto logiranja je OK. Ionako se ne moramo logirati da pogledamo novosti.

Možda ste otkrili ( "U ETERU" -> KV ): umjesto Borisa, 2GA, ja uređujem 9A DXCC listu.
Uz to sam dodao IOTA i CQ diplome ( WPX, 5BWAZ i Field ). Nadam se da će vas potaknuti na veću aktivnost...hi.
Namjera mi je raditi update za DXCC krajem mjeseca. IOTA ima svoj update jednom godišnje. Ako oni nešto ne promijene ne mogu ni ja. CQ Magazin radi update kako se dogodi promjena. Pratim info... Primjedbe na e-mail QRZ.com

73, Dino, 9A2NO
Naslov: Odg: Novi HRS-ov web
Autor: 9A4QV - 27. Ožujak 2017, 13:18:24
Je li ova brzina učitavanja dovoljna ili treba još ubrzati?

Marko, 9A8MM

Ne znam da li si optimizirao css, slike sa početne ili samo "keširao" stranicu ali početna stranica se stvarno otvara expresno, ovo je odlično.

QV
Naslov: Odg: Novi HRS-ov web
Autor: 9A2JK - 27. Ožujak 2017, 13:21:22
Možda da se na dno glavne stranice, tamo gdje su ikone na UKV, KV … ARG, DIPLOME
doda još jedna ikonica FORUM ??

Kad sam na forumu, povratak na Naslovnicu bi trebao biti preko klika na Hrvatski
Radioamaterski Savez, međutim taj link vodi natrag na samoga sebe tj. na forum.

73
Martin 9A2JK

P.S. Povratak 9A DXCC liste, kao i IOTA i CQ diplome je dobro.
Naslov: Odg: Novi HRS-ov web
Autor: 9A7PJT - 27. Ožujak 2017, 15:31:33
 . . ako je  , mukte, . .   odlicno je   ;D  !

                                                                                73 PJT
Naslov: Odg: Novi HRS-ov web
Autor: 9A6NDD - 27. Ožujak 2017, 19:33:56
Evo, i kod mene se učitava brže  :D ... Svakim danom napredujemo na svakom koraku ;-)


73
Naslov: Odg: Novi HRS-ov web
Autor: 9A2JK - 27. Ožujak 2017, 19:52:20
A i callbook je tu. Sa uputama kako se ''upisati u callbook''.  8)
Poštujem sve one koji ne žele biti u callbook-u. Zakaj bi?  :-X
Zanimljivo je primijetiti da nema nekih koji su na forumu bili prilično
glasni kod traženja da na web stranici bude callbook. Sad, opet, imaju
priliku javiti svoje podatke, pa da ih lijepo vidimo, crno na bijelo.  ;)

73
Martin 9A2JK
Naslov: Odg: Novi HRS-ov web
Autor: 9A2NO - 28. Ožujak 2017, 09:43:25
Bilo bi dobro u gornji meni Foruma staviti i "Naslovnica" za mogućnost povratka na naslovnicu.

73 Dino
Naslov: Odg: Novi HRS-ov web
Autor: 9A8MM - 28. Ožujak 2017, 10:13:32
Bilo bi dobro u gornji meni Foruma staviti i "Naslovnica" za mogućnost povratka na naslovnicu.

73 Dino

Od sada "Hrvatski Radioamaterski Savez" link upućuje na naslovnicu, a ne na početnu stranicu foruma.

Marko, 9A8MM
Naslov: Odg: Novi HRS-ov web
Autor: 9A2NO - 28. Ožujak 2017, 10:50:47
Bok!

Probao i iz ove teme i sa Foruma - uvijek ostajem na Forumu. Kliknuo na HRS i ostao na Forumu.
Zato sam predložio u meni i "Naslovnica"

73 Dino
Naslov: Odg: Novi HRS-ov web
Autor: 9A1AA - 28. Ožujak 2017, 10:55:33
Dino, kod mene taj link radi i sa Foruma me vraća na Naslovnicu.
Naslov: Odg: Novi HRS-ov web
Autor: 9A2NO - 28. Ožujak 2017, 11:02:13
Ivo, može biti da tebi ide...

Nekoliko puta sam kliknuo na "Hrvatski radioamaterski savez" i sa teme i sa Foruma i uvijek sam ostao
na Forumu. Kliknuo i gore u meni i dolje, uvijek isto. Sve drugo štima...

73 Dino

PS kad pošaljem odgovor pokušat ću opet. Bez odjave.
Naslov: Odg: Novi HRS-ov web
Autor: 9A1AA - 28. Ožujak 2017, 11:14:17
Dino, vjerujem ti ;)
Marko će znati u čemu je kvaka 22
Naslov: Odg: Novi HRS-ov web
Autor: 9A2NO - 28. Ožujak 2017, 11:49:51
Kvaka 22 je LOGO ( iznad menija )... nisam navikao klikati LOGO... bolje je iz menija.
Navike su nezgodne stvari.

73 Dino
Naslov: Odg: Novi HRS-ov web
Autor: 9A2WA - 28. Ožujak 2017, 16:40:49
Na velikim ekranu sasvim je sigurno dobro, ali......
Na mobitelu je forum čak i u landscape položaju neugodan.
Obzirom na to koliko se koriste pametni telefoni, bilo bi dobro da se i to malo ispegla.

73 Mike
Naslov: Odg: Novi HRS-ov web
Autor: 9A4NA - 28. Ožujak 2017, 20:27:23
Na velikim ekranu sasvim je sigurno dobro, ali......
Na mobitelu je forum čak i u landscape položaju neugodan.
Obzirom na to koliko se koriste pametni telefoni, bilo bi dobro da se i to malo ispegla.

73 Mike

Pozdrav,
Slažem se sa Mikom, i mislio sam postaviti isti komentar.
Znam da nije lako ali forum treba bolje prilagoditi za mobile uređaje.
73
9a4na
Naslov: Odg: Novi HRS-ov web
Autor: 9A8MM - 28. Ožujak 2017, 20:36:04
Na velikim ekranu sasvim je sigurno dobro, ali......
Na mobitelu je forum čak i u landscape položaju neugodan.
Obzirom na to koliko se koriste pametni telefoni, bilo bi dobro da se i to malo ispegla.

Primljeno na znanje. Htio bi da prije riješimo web, a onda da idemo dalje. Prilagodit forum za mobilne uređaje znači naći neku gotovu responsive temu, istestirati ju i promijeniti izgled foruma tako da su svi zadovoljni. Temeljem dosadašnjeg iskustva, to neće bit jednostavno :)

Marko, 9A8MM
Naslov: Odg: Novi HRS-ov web
Autor: 9A4NA - 28. Ožujak 2017, 20:45:34
Na velikim ekranu sasvim je sigurno dobro, ali......
Na mobitelu je forum čak i u landscape položaju neugodan.
Obzirom na to koliko se koriste pametni telefoni, bilo bi dobro da se i to malo ispegla.

Primljeno na znanje. Htio bi da prije riješimo web, a onda da idemo dalje. Prilagodit forum za mobilne uređaje znači naći neku gotovu responsive temu, istestirati ju i promijeniti izgled foruma tako da su svi zadovoljni. Temeljem dosadašnjeg iskustva, to neće bit jednostavno :)

Marko, 9A8MM

Vrlo poznata problematika.
Zato good luck i samo polako :)
73
9a4na
Naslov: Odg: Novi HRS-ov web
Autor: 9A4OE - 30. Ožujak 2017, 14:27:25
Tko je autor "Bisera mudrosto(gluposti)" Pojmovi u radioamaterizmu (http://www.hamradio.hr/pojmovi-i-znacenja/)?
Naslov: Odg: Novi HRS-ov web
Autor: 9A3LI - 30. Ožujak 2017, 14:51:03
Tko je autor "Bisera mudrosto(gluposti)" Pojmovi u radioamaterizmu (http://www.hamradio.hr/pojmovi-i-znacenja/)?

Ovak na "prvu" mi se vidi prevod iz nekog starog ARRL handbooka !
 ;D
Naslov: Odg: Novi HRS-ov web
Autor: 9A8MM - 30. Ožujak 2017, 15:27:25
Tko je autor "Bisera mudrosto(gluposti)" Pojmovi u radioamaterizmu (http://www.hamradio.hr/pojmovi-i-znacenja/)?

Predloži kako bi trebalo biti, pa mogu izmijeniti, kad se većina složi.

Marko, 9A8MM
Naslov: Odg: Novi HRS-ov web
Autor: 9A4QV - 30. Ožujak 2017, 15:39:31
Što je to pozivna oznaka?
Svaka radiostanica u vlasništvu radio-amatera ima svoj pozivni znak. Pozivni znak se sastoji od prefixa, osnove, a nekada i sufiksa. Primjer: 9A1AKL/QRP – pozivni znak Radiokluba Split: “9A” je prefix, “1AKL” osnova, a sufiks “QRP”. Prefiks pozivne oznake definira međunarodna unija za telekomunikacije (ITU) i zajednički je za sav radijski promet (zrakoplove, radijske i tv postaje, radioamatere).


Marko, kakve su ovo nebuloze?
Šta bilo je teško prepisati  članak 15. pravilnika o amaterskim radijskim komunikacijama ?
Naslov: Odg: Novi HRS-ov web
Autor: 9A2JK - 30. Ožujak 2017, 15:45:58
Citat:
Da li može netko na Skupštini pod točkom Razno pokrenuti raspravu po pitanju callbook-a.
Da li se po zakonu smije u callbook-u objaviti popis svih izdanih/važećih znakova, a za one koji nisu dali svoj pismenu punomoć za objavljivanje podataka, da za ostale podatke piše samo "-"
Mislim da je malo off topic, ali slažem se da su svi podatci o njemu negdje drugdje objavljeni. Ja sam osobno za, jer su isti koji se boje objaviti ime i prezime, već negdje na internetu postoje s brojem cipela i svim ostalim podatcima. Vjerujem da nije ulazak u privatnost, ako uz pozivni znak prikaže svoje ime i prezime, vjerovatno se toga ne stidi. Recimo ja bih mu poslao direkt qsl, ali nemam adrese... HI!
...

Pitanje je bilo za nadolazeću skupštinu, ali mislim da to ne bi nužno trebala rješavati Skupština, nego
odluka IO, jer je vezano za objavljivanje nekih podataka na HRS-ovoj glavnoj web stranici.

Ako sam dobro shvatio, Zoran, 9A6JRZ predlaže da se na web stranici objavi lista svih, ama baš svih,
pozivnih oznaka koje je HRS predložio. Uz pozivnu oznaku ne treba stajati nikakav dodatni podatak.

Svrha objave svih, ama baš svih predloženih pozivnih znakova (ponavljam se), bila bi informacija da
je znak već nekome dodijeljen i da ja taj znak ne mogu tražiti. To zbog onih koji (s potpunim pravom)
ne žele dati svoj pristanak za objavu u callbook-u HRS-a.

I, za nastavak po ovoj temi, ako sam dobro shvatio, navodno ima situacija kada netko uredno pošalje
sve potrebno kao svoj pristanak za objavu u callbook-u, to se ipak ne dogodi. Ako je to zaista tako,
zna li tko gdje je ''kvaka 22''?

73
Martin 9A2JK
Naslov: Odg: Novi HRS-ov web
Autor: 9A8MM - 30. Ožujak 2017, 15:46:48
Marko, kakve su ovo nebuloze?
Šta bilo je teško prepisati  članak 15. pravilnika o amaterskim radijskim komunikacijama ?

Je samo to problem? Sve drugo je u redu? Da prepišem članak 15. pravilnika o amaterskim radijskim komunikacijama?

Ideja je bila da sadržaj bude točan, ali i pripremljen tako da ga šire čitateljstvo razumije. Izgleda da to nije ispravno, pa možemo:
- ispraviti sadržaj (molim svih da se usuglase i daju točne podatke koje tamo treba staviti)
- maknuti taj dio van, jer, ionako postoji pravilnik (bolje se referencirati na njega, nego kopirati)

Marko, 9A8MM
Naslov: Odg: Novi HRS-ov web
Autor: 9A2JK - 30. Ožujak 2017, 17:00:17
...
Ideja je bila da sadržaj bude točan, ali i pripremljen tako da ga šire čitateljstvo razumije. Izgleda da to nije ispravno, pa možemo:
- ispraviti sadržaj (molim svih da se usuglase i daju točne podatke koje tamo treba staviti)
...
To je jako dobra ideja i prava stvar. Onima koji su položili radioamaterski ispit to ne treba,
ali je korisno onima koji bi htjeli položiti ispit. Prepisivanje pravilnika nema smisla.

Dakle rješenje je komentirati i dati bolji prijedlog što bi na konkretnom mjestu trebalo pisati.
Također mislim da bi se u sastavljanje sadržaja ''Pojmovi u radioamaterizmu'', dodavanjem
novih pojmova, mogli uključiti svi, jer HRS smo, naravno, svi mi.  ;)

Evo za početak, pokušajmo ispraviti pojam Što je pozivna oznaka?

Svaka radiostanica ima jedinstveno ime kojim se identificira u ''eteru''. Tako i amaterska
radiostanica ima pozivni znak (jedinstveno ime), koji predlaže Hrvatski radioamaterski savez,
a dodjeljuje ga HAKOM (Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti). Pozivni znak se
sastoji od prefiksa, jednog broja i do tri slova iza broja. Npr. 9A1AKL je pozivni znak radiokluba
Split. Prefiks pozivne oznake i način sastavljanja propisani su propisima Međunarodne unije za
telekomunikacije – ITU, i zajednički je za sve radiostanice (u zrakoplovima, na brodovima, za
radioamatere itd…) Prefiks za Hrvatsku je 9A iz čega se vidi da je 9A1AKL radiostanica iz Hrvatske.
Propis za sastavljanje pozivnih znakova za zrakoplove se malo razlikuje od onih za radioamatere,
ali uvijek počinje sa 9A. Npr. 9A-CTL je pozivni znak jednog zrakoplova Croatia Airlines i napisan
je velikim slovima na trupu. Primijetite razliku između 9A1AKL i 9A-CTL.


Pozivam sve, skratite/dopunite ovaj moj prijedlog i dajte prijedloge drugih pojmova.

73
Martin 9A2JK
Naslov: Odg: Novi HRS-ov web
Autor: 9A4OE - 30. Ožujak 2017, 17:47:07

Je samo to problem?

Hrvatski jezik, radioamaterska služba, radioamaterizm i radiodifuzija, ATV i SSTV, QSL kartica komad kartona, razmak izmedju kanala na 2m odavno je promijenjen, vrste veza i širenje elektromagnetnih valova...
Naslov: Odg: Novi HRS-ov web
Autor: 9A6AA - 30. Ožujak 2017, 19:13:01
...
Pozivam sve, skratite/dopunite ovaj moj prijedlog i dajte prijedloge drugih pojmova.
...
Znam da će potpisnicima Deklaracije... smetati ali...:

Identificira - prepoznaje
Radiostanica - Radiopostaja (radijska postaja)
Pozivni znak - Pozivna oznaka
Prefiks - Predmetak
Naslov: Odg: Novi HRS-ov web
Autor: 9A2JK - 30. Ožujak 2017, 20:22:53
Emire, meni ne smeta, upravo suprotno.  8)
Međutim, inzistiranje samo i jedino na riječima koje
u biti ne mijenjaju značenje, ništa ne mijenja.

73
Martin 9A2JK
Naslov: Odg: Novi HRS-ov web
Autor: 9A3IV - 31. Ožujak 2017, 17:31:45
Razmišljao sam da li se javiti ili ne, ali sam odlučio da ipak da. Jednom sam već rekao da ću se javljati samo ako su diskusije tehničke naravi. Iz priloženog se vidi da nisam tako postupio. Ali sad se stvarno javljam zadnji put jer vidim da nema smisla. Nitko ne čuje i nikog nije briga. Svi rade po svome. Pa ću  i ja po svome, malo će biti šire a administrator neka briše post, prebacuje ga u drugu temu, radi što god želi.

Zašto je promjena web stranice nepotrebna??? Je, sada je puno modernija. Slikice, bojice, meniji. Ali to je bespotrebno trošenje truda, vremena, novaca, svega. Zašto? zato jer je informacija ovdje tekstualna. Nijedna sličica osim loga HRS-a nije potrebna. Čisti tekst, u par lijepo odabranih boja da se grupiraju informacije po temi. Brzo učitavanje, jednostavno. I na jednom ekranu stane puno toga, možda i sve. A ovako. zašto je odabran ICOM za početak? Da li je netko u sukobu interesa? Zašto nije moj Kenwood ili Yaesu koji je meni drag. Ovako me to iritira  ;D ;D ;D. Prije je bilo pet, šest zadnjih vijesti, sad samo dvije. Čak mi stranica kao stranica nije lijepa. Ali to je stvar ukusa, a o ukusima se ne raspravlja. Po meni samo čisto kozmetičko, da se vidi da smo nešto napravili. A što se napravilo. Ništa dobro, promjena radi promjene.

SRVKS: To je nešto što živi samo u oblacima. To je nešto što je potrebno samo nekima, a ne svima. Uopće nije potrebno da živi u radio amaterskom svijetu. Inače bi za svako događanje bila najava na HRS-ovoj stranici. Frekvencije rada se neznaju. Da li netko zna koje su potrebe SRVKS u ljudima i uređajima? kakavi ljudi i kakva oprema? da li je uopće poznato da SRVKS u Zagrebu bi trebao raditi na 29 MHz FM? Rečeno prošle godine na Jarunu na predavanju. Koliko je to usklađeno sa ostalima. Po menei, SRVKS je sad nešto što služi da se ljudi slikaju u uniformama, za samopromociju ali da će se sve srušiti kad stvarno nešto zatreba.

Repetitori: S obzirom da je Petar postao UKV manager vjerujem da će nešto i biti. Ali zar nije se mogla uzeti baza podataka koju je 4WW ako se dobro sjećam napravio zajedno sa kartom  i da to bude osnova za razvoj? Kad će se riješiti ometači i psovači po kanalima, i simpleks i repetitor? Kad će se riješiti da se na amaterskim opsezima ljudi identificiraju svojim radio amaterskim znakom a ne pozivnim sa CB-a??

U repetitore bi stavio problematiku ne samo analognih nego i digitalnih repetitotra, APRS-a, ATV-a. Da li će se nešto pokrenuti sa paket mrežom? Vidmar je nešto pokušao u Sloveniji, neznam kako to stoji. Mesh mreže na 2,4 GHz???

HF robot: Ne takmičim se, ne šaljem dnevnike ali ono što čitam na forumu o robotu uopće mi ne budi želju za takmičenjem i slanjem loga.

Popis članova HRS-a: Ako tajnica i administrativna djelatnica nemogu to napraviti evo, javljam se da to napravim ja. Bez naknade. dajte mi papire i složit ću to u elektronskom obliku.

Callbook: Nekad davno, kad sam počinjao sa radio-amaterizmom svake godine je izlazio call book u papirnatom obliku. Svako tko nije bio u njemu bunio se. A danas se buni ako je u njemu jer jadnik, njegova privatnost je ugrožena. I ne bune se mladi amateri, nego oni stari. Užas.

Zašto puno amatera je protiv HRS-a? Adam, 4QV, s njim se malo malo porječkam. Ali pitam se zašto se za nekog tko toliko puno zna, može i umije ne riješi pa da on doprinese boljitku HRS-a na zadovoljstvo svih. Ostali koje sam preskočio neka se ne ljute. Previše ih ima a da ih poimence spominjem.

Za tjedan dana je skupština. Imamo novo vodstvo, nadam se pušu neki novi vjetrovi. da će biti bitan sadržaj a ne forma. Da će se gledati konkretan posao a ne samo izmišljati tisuću opravdanja zašto nešto nije kako treba. I onda se ništa ne mijenja. Ako imamo sreće neće postati još gore nego će samo ostati jednako loše.

damir
Naslov: Odg: Novi HRS-ov web
Autor: 9A8MM - 01. Travanj 2017, 20:26:29
Bok Damir.

Pokušat ću ti odgovorit na stvari koje mogu.

Zašto je promjena web stranice nepotrebna??? Je, sada je puno modernija. Slikice, bojice, meniji. Ali to je bespotrebno trošenje truda, vremena, novaca, svega. Zašto? zato jer je informacija ovdje tekstualna. Nijedna sličica osim loga HRS-a nije potrebna. Čisti tekst, u par lijepo odabranih boja da se grupiraju informacije po temi. Brzo učitavanje, jednostavno. I na jednom ekranu stane puno toga, možda i sve. A ovako.

To onda vrijedi i za sve ostale stranice, pa vidiš da ih je manjina takva :) Prihvaćam da ti se stranice ne sviđaju i sigurno te neću uvjeravati da su ni lijepe ni dobre. Ovaj put si dao i prijedloge za poboljšanje (čisti tekst, bez sličica). Kao i za ostalo: ako se većina složi da je tako bolje, može to ići na IO i u realizaciju, ako se prihvati.

zašto je odabran ICOM za početak? Da li je netko u sukobu interesa? Zašto nije moj Kenwood ili Yaesu koji je meni drag. Ovako me to iritira  ;D ;D ;D.

Pofotkaj svoj Kenwood ili neki Yaesu koji ti je drag, ali da je fotka oku ugodna, pa ću staviti to :)

Prije je bilo pet, šest zadnjih vijesti, sad samo dvije. Čak mi stranica kao stranica nije lijepa. Ali to je stvar ukusa, a o ukusima se ne raspravlja. Po meni samo čisto kozmetičko, da se vidi da smo nešto napravili. A što se napravilo. Ništa dobro, promjena radi promjene.

Sada je 6 najnovijih vijesti na naslovnici (jest da treba scrollat, ali tu su).

Marko, 9A8MM
Naslov: Odg: Novi HRS-ov web
Autor: 9A8MM - 01. Travanj 2017, 20:28:48
Pozdrav Damir.


Je samo to problem?

Hrvatski jezik, radioamaterska služba, radioamaterizm i radiodifuzija, ATV i SSTV, QSL kartica komad kartona, razmak izmedju kanala na 2m odavno je promijenjen, vrste veza i širenje elektromagnetnih valova...

Hvala na komentaru. Dali bi ti se dalo (dali bi mogao) pripremiti tekst koji bi zamijenio (ili ispravio, proširio) postojeći?

Marko, 9A8MM
Naslov: Odg: Novi HRS-ov web
Autor: 9A8MM - 01. Travanj 2017, 20:48:07
Možda nije prava tema za raspravu, ali da istaknemo problem:

Callbook: Nekad davno, kad sam počinjao sa radio-amaterizmom svake godine je izlazio call book u papirnatom obliku. Svako tko nije bio u njemu bunio se. A danas se buni ako je u njemu jer jadnik, njegova privatnost je ugrožena. I ne bune se mladi amateri, nego oni stari. Užas.

Svrha objave svih, ama baš svih predloženih pozivnih znakova (ponavljam se), bila bi informacija da
je znak već nekome dodijeljen i da ja taj znak ne mogu tražiti. To zbog onih koji (s potpunim pravom)
ne žele dati svoj pristanak za objavu u callbook-u HRS-a.

Možda je vrijeme za reviziju Callbooka na webu (ne podatkovno, nego strukturno). To je definitivno tema za IO. Callbook na webu krenuo je kao digitalno izdanje onome što se tiskalo kao prilog časopisu RadioHRS (popis pozivnih oznaka, s imenima, prezimenima i adresama). Tada se dogodio "2010 moment" (vidi: http://hamradio.hr/download/callbook_2011_dopis.pdf (http://hamradio.hr/download/callbook_2011_dopis.pdf) i http://www.hamradio.hr/download/io/IO_zapisnik_3_2010.pdf (http://www.hamradio.hr/download/io/IO_zapisnik_3_2010.pdf) i http://www.hamradio.hr/forum/index.php?topic=5603.0 (http://www.hamradio.hr/forum/index.php?topic=5603.0)). Sada imamo popis samo onih koji su dostavili pismenu dozvolu (i to, kako čitamo, ne kompletan).

Tehnički nije problem izvesti sinkronizaciju s bazom članstva (kako je bilo i do sada), može se napraviti i na druge načine, ali trebalo bi krenuti od onoga što želimo i onda to tehnički riješiti.

Marko, 9A8MM
Naslov: Odg: Novi HRS-ov web
Autor: 9A8MM - 09. Travanj 2017, 16:29:24
Pozdrav svima.

Od sinoć je na Google Playu dostupna aplikacija za pregled vijesti s HRS-ovih stranica: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.hamradio.hr (https://play.google.com/store/apps/details?id=com.hamradio.hr). Aplikaciju je napravio Sergio (9A7KTF). Aplikacija ima pregled vijesti, navigaciju po rubrikama i podržava push notifikacije.

Marko, 9A8MM
Naslov: Odg: Novi HRS-ov web
Autor: 9A3NC - 11. Travanj 2017, 13:50:23
Kako mi se novi web ne ucitava pravilno na android 6.0 telefonu i Chrome browseru,
odlucio sam se za instalaciju aplikacije sa google playa.
Aplikacija uredno i lijepo ucitava web, ali ne znam kako doci do servisa,
tj. foruma, oglasnika, etc.

9A3NC
Fredi
Naslov: Odg: Novi HRS-ov web
Autor: 9A8MM - 13. Lipanj 2017, 10:55:26
Pozdrav svima.

Dva i pol mjeseca nakon što smo krenuli s novim webom, napravio bi kratki rezime u obliku statističkog pregleda:

- dnevno prosječno imamo 150 čitatelja, koji naprave nešto ispod 1.000 pregleda stranica - ovo se odnosi samo na web (sadržaj, vijesti, mali oglasi, callbook), a ne i na forum (on ima zasebnu statistiku i praćenje)
- u tom je razdoblju bilo aktivno 206 korisnika (aktivan korisnik je korisnik koji se sa svojom pozivnom oznakom u proteklih dva i pol mjeseca logirao na HRSov web ili na forum)
- objavljeno je 67 vijesti
- objavljeno je 68 malih oglasa
- u prilogu je screenshot s google analyticsa, za one koji žele znati više

Vezano za sadržaj, pokušali smo (Ivo i ja), temeljem dostupnih informacija, popuniti sve dijelove sadržaja koji nisu bili kompletirani kad je pušten novi web - najviše su to bili aktivnosti i projekti saveza (odnosno izvještaji s događanja).

Sergio (9A7KTF) napravio je i Android aplikaciju za pregledavanje vijesti na HRSovom webu. Aplikacije je dostupna ovdje: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.hamradio.hr (https://play.google.com/store/apps/details?id=com.hamradio.hr).

Među najčešće postavljanim pitanjima bila su:
- "Zašto se ne mogu logirati?" što je objašnjeno ovdje: http://www.hamradio.hr/prijava-hrs-stranice/ (http://www.hamradio.hr/prijava-hrs-stranice/)
- "Zašto me nema u callbooku?" što je objašnjeno ovdje: http://hamradio.hr/download/callbook_2011_dopis.pdf (http://hamradio.hr/download/callbook_2011_dopis.pdf)

Statistiku foruma neću posebno iznositi s obzirom da je svima dostupna ovdje: http://www.hamradio.hr/forum/index.php?action=stats (http://www.hamradio.hr/forum/index.php?action=stats).

S obzirom da je ovdje bilo primjedbi na "Pojmove i značenja", a nitko nije poslao konkretne ispravke ili prijedloge, podsjećam na to kao i na ostale dijelove weba za koje smatrate da mogu biti bolji. Unaprijed zahvaljujem na svim prijedlozima za poboljšanje.

Marko, 9A8MM
Naslov: Odg: Novi HRS-ov web
Autor: 9A2WA - 13. Lipanj 2017, 14:31:33
Odlično, bravo, lijepo!
Ali samo na PC.
Velika gimnastika za pročitati forum ili novosti na Androidu.
Valjda može bolje....
Po neznam koji put sam se dao navesti da pročitam zašto me nema u Callbook.
Poslao sam za sebe i članove koji su pristali na objavu.........
Zaista, zaista neprimjereno.
Također sam zatražio za članove koji su uplatiti članarinu, a žele mijenjati dozvolu i potvrdu o pozivnog oznaci....
Ništa.
Poslao potvrde o plačanjima članarine....
Ništa, niti potvrda primitka maila, niti pismena potvrda za člana.
Puno pozdrava iz Splita
Naslov: Odg: Novi HRS-ov web
Autor: 9A4CW - 03. Svibanj 2019, 11:12:49
Pozdrav,

kako se obriše oglas?
Pokušao sam nekoliko puta i još uvijek je tu.
Logirao sam se iz oglasnika, weba, foruma i ništa.
Oglas nestane kada pritisnem "obriši" kada se ponovo logiram opet je tu.

By the usput one ikonice pored prozora su katastofalno male i nepregledne.
Samo se uzaludnim uzastopnim pokušajima može otkriti što su i zašto služe.

Pozdravm društvu, 9A4cw, Dejan
Naslov: Odg: Novi HRS-ov web
Autor: 9A8A - 03. Svibanj 2019, 13:48:52
Pozdrav Dejane !
I ja sam to dugo radio pa su mi onda objasnili da je jako jednostavno?
Kako?
Napises MAIL WEB uredniku i on ga obrise  ;D ;D ;D ;D

73
Mark
Naslov: Odg: Novi HRS-ov web
Autor: 9A1AA - 03. Svibanj 2019, 13:52:11
Deda, ja sam odmah pokušao stupiti emailom u kontakt s 9A4CW i pitao ga koji oglas treba obrisati.
Odgovor još čekam.....
Naslov: Odg: Novi HRS-ov web
Autor: 9A8A - 03. Svibanj 2019, 15:07:23
Deda, ja sam odmah pokušao stupiti emailom u kontakt s 9A4CW i pitao ga koji oglas treba obrisati.
Odgovor još čekam.....

Pozdrav !

Aha, OK, znaci spor je  ;D

73
Mark
Naslov: Odg: Novi HRS-ov web
Autor: 9A4CW - 17. Svibanj 2019, 21:09:00
Eh, evo mene opet.
Nisam tu baš često pa očito propuštam redovne upute o korištenju web-a.

Svakako hvala ekipi na pomoći, i uputama. Jednostavnije ne može :).

Pitanje je kada dođem na oglase, izaberem izbornik "antene i antenski pribor"
dobijem rezultat iz sličice u prilogu. Nemoguće je da tu nema niti jedan oglas?

Pozdrav društvu, 9A4cw, Dejan
Naslov: Odg: Novi HRS-ov web
Autor: 9A1AA - 17. Svibanj 2019, 21:53:15
Rubriku "Antene i antenski pribor" imaš u kategoriji Kupujem i u kategoriji Prodajem.
Ova tvoja slika je iz kategorije Kupujem gdje nema aktivnih oglasa.
U kategoriji Prodajem (Antene i antenski pribor) ima 13 aktivnih oglasa.

Naslov: Odg: Novi HRS-ov web
Autor: 9A4CW - 17. Svibanj 2019, 21:59:32
Hvala na pojašnjenju.

Pozdrav, 9A4cw, Dejan
Naslov: Odg: Novi HRS-ov web
Autor: 9A4DC - 18. Svibanj 2019, 16:44:42
Lip pozdrav.
1. Po logici "bitno da se krece (epur si muove) " pozdravljam bilo kakav rad na poboljsanju (iako moja pretpovijesna Nokia nemoze bas sve to,al ko mi kriv kad radim za ispodprosjecnu 9a placu. Hi! )
2. Ako bih mogao smjeti ovdje predloziti da u pocetnom meniju Foruma pod HRS otvorite trake (podmenije) tema "Iz klubova" , "tecajevi" i "rad s mladima" . To moje samo skromno misljenje i prijedlog (a bilo bi dobro i u glavnom meniju hamradio.hr na dnu uz UKV,KV,ARG itd, al da ne pretjerujem) .
MNI TNX ES GL TO ALL
DE 9A4DC
PS-Upravo sam bio na stranici IARU R1 . Prvi clanak KidsDay.