Hrvatski Radioamaterski Savez

Ostale HAM diskusije => Razno => Autor teme: 9A3IV - 12. Lipanj 2008, 22:24:55

Naslov: Smetnje na KV-u
Autor: 9A3IV - 12. Lipanj 2008, 22:24:55
Pred jedno mjesec dana povećao mi se šum na KV. Kako radim samo na 14 i 21 MHz povećanje je bilo (po S metru) otprilike jednu s jedinicu. Nisam se puno zabrinjavao, mislio sam kako neke smetnje dolaze izvana. Kad sam htio poslušati nešto na 7 MHz s metar je stajao zabijen na S9. Na 3,5 je na S9+10 do 20. Prvo sam pomislio kako mi nešto nije u redu sa uređajem. Pokus sa drugim uređajem je pokazao isto. 1,8 MHz nemam pa neznam što se tamo dešava. Ali, primjetio sam kako na AM SV nemogu primiti ni jednu stanicu. Ni moj radio-kontrolirani sat (DCF na 77,5 kHz) ne prima ništa. Stanujem 3 stanice od Trga bana Jelačića i mislim ( nemam instrumente pa nisam mjerio, prošetao sam se sa SV prijemnikom) da signal prema trgu nije slabiji. 9A2V koji stanuje 4 stanice od Trga kaže da ne primjećuje ništa.
Smetnja je stalne jačine već mjesec dana i ne primjećujem razliku između dana i noći, 24 sata dnevno je ista. Kod sebe sam isključio sve i ostalo je sve isto. Obišao sam susjede i nitko nije ništa priznao. Pomoć, prijedlozi, razmišljanja, sve je dobrodošlo i unaprijed sam zahvalan.
Damir
Naslov: Odg: Smetnje na KV-u
Autor: VE3ZIK - 13. Lipanj 2008, 00:22:55
Da nije neki kineski ispravljac u necijem  komputeru...?
ja sam sad u Bilicama imao problem sa svojim kompjuterom; dok sam ranije koristio laptop na 300 MHz sve je bilo ok a kad sam ukljucio kompjuter band bi postajao neupotrebljiv, tj. sa sumom izmedju 3 i cak do 7-8 s jedinica.
I onda je bilo logovanje na papir pa prekucavanje u logger :D

Naslov: Odg: Smetnje na KV-u
Autor: 9A3IV - 13. Lipanj 2008, 19:30:43
Mislim da nije nikakav laptop ili nešto slično. Smetnja je ista 7/24, non-stop. Računala, televizori, mobiteli, veš-mašine, neznam što ne gase se tu i tamo. Ovo je 24 sata isto. Ono što može biti je možda max TV, možda kabelska, a ja sumnjam u PLC. Mislim da netko komunicira po 220V žicama. Smetnja je (na uhometar) jača u zgradi nego vani. Pokušao sam i naći minimun smetnji sa feritnom antenom na SV RX-u ali ne dobivam ništa smisleno. Vjerojatno zbog refleksija.
Damir
Naslov: Odg: Smetnje na KV-u
Autor: 9A2VJ - 14. Lipanj 2008, 01:15:34
Damire daj provjeri euro utikac na racunalu...otvori PS vidi da li ima filter ugradjen...imam gotovih..odlicnih ISKRA mreznih filtera.
          Vel-9A2VJ
Naslov: Odg: Smetnje na KV-u
Autor: 9A5BDP - 14. Lipanj 2008, 21:22:37
Jedna digresija...
posao me jednom zgodom odveo u jednu HEP-ovu elektranu i dok sam ja odrađivao svoj električarski posao ekipa iz nekakvog zavoda je vršila mjerenja u komandi te elektrane. Kako su u razgovoru spominjali megaherce i antene odmah sam im prišao te su mi pojasnili kako traže uzrok smetnji koje blokiraju VF veze prema dispečerskom centru. Imali su na raspolaganju svu silu mjerne opreme (HP analizatori spektra i sl...).
Maksimumi tih ometajućih emisija su se javljali u dijelovima komandne prostorije u kojima uopće nije bilo izvora elektromagnetskog zračenja, tj da budem točniji nije bilo ničega osim stola i stolica. Nakon nekoliko dana traženja i njuškanja po prostoriji i okolnim kabelskim trasama te postrojenju krenuli su na standarni način...isključi komad opreme pa ispitaj...i nakon nekog vremena ustanovili su da je uzrok jakih smetnja bio u PC računalu industrijske izvedbe (znalci će znati da su to PC računala u skoro pa bulletproof metalnim kućištima). Kako je signal smetnje bježao iz tog metalnog kućišta nikada nije utvrđeno ali pretpostavlja se da je išao preko kabela za monitor jer je mrežni kabel bio sa opletom i dodatnim internim i eksternim filtriranjem. Na kraju je računalo udaljeno iz komandne prostorije i VF veze su proradile.
Najzanimljivije mi je to da su smetnje bile najjače tamo gdje nije bilo izvora nego su se u toj prostoriji javili stojni valovi na tim frekvencijama (reda nekoliko stotina Mhz) jer je kompletna građevina izgrađena iz čelično armirano betonske konstrukcije.

Puno sreće u traženju izvora smetnji....
Koliko se sjećam u knjizi od Waltera Daudta (Radiotehnika 3 dio) je u zadnjem poglavlju objašnjen način štićenja od smetnji te njihovo otkrivanje. Knjiga jeste starija (kraj II svj. rata i postoji u našem prijevodu) ali principi su jednaki.
Naslov: Odg: Smetnje na KV-u
Autor: 9A5ANB - 16. Lipanj 2008, 00:05:28
Kolko se sjecam ispravljaci u ovim novim racunalima rade i kada je ugaseno! Potpuno se iskljucuju tek kada se isteka iz mreze.
I ja sam imao tih problema nedavno :) I od kada sam u racunalu zamjenio napajanje od 70kn sa napajanjem od 250 kn, sve radi super i nema smetnji.
I moje je misljenje, kao i vecine ovdje, da se radi o izvoru smetnji od napajanja nekog racunala (tvog ili bliskog susjeda).

Pozdrav,
Naslov: Odg: Smetnje na KV-u
Autor: 9A2JK - 16. Lipanj 2008, 07:01:11
Da li se možda netko od prvih stanara do tebe priključio na T-com MAXtv?
Zapravo, da li netko ima iskustva sa smetnjama ove vrste?

Znam da su neki imali smetnje od električne mreže - loš kontakt
na elektrinom stupu u blizini.

Sretno i obavijesti nas kad riješiš.

73,
Martin 9A2JK
Naslov: Odg: Smetnje na KV-u
Autor: 9A2D - 16. Lipanj 2008, 07:13:27
Braceki, tu pomaže samo ovo http://www.timewave.com/support/ANC-4/anc4.html

Vjerujte, meni je pomoglo.

73 de 9a2d
Naslov: Odg: Smetnje na KV-u
Autor: 9A5CW - 16. Lipanj 2008, 12:52:46
Moguci uzroci: PLAZMA TV ili LCD (switceri - vani u EU amateri se jako bune na susjedove nove TVe), PC racunalo (vecina njih nema mrezni filter), wifi AP switch, nespiravna trafostanica (neispravna ;) ) kakav izolator.
Ja sam u klubu imao najvise problema sa losim kineskim wifi AP switchom, 1.8 - 14MHz neupotrebljivi - šum s9 po svim bandovima. Od 14 na dalje vise manje normalno, a u zgradi stotinu PC-a od raznih drzavnih sluzbi.

U zadnje vrijeme pravac od 290 °do 60° na 6 i 2m povremeno imam smetnju od s5 po instrumentu... u JN65UF lokacija u na selu.

Moguci uzrok BPL ili PLC mada cisto sumnjam da je do toga doslo kod nas.

73 i GL sa QRM/QRN, Patrik
Naslov: Odg: Smetnje na KV-u
Autor: 9A3IV - 16. Lipanj 2008, 17:53:24
Ma da, prvo što sam pomislio je da je netko od susjeda nabavio nešto novo od elektronike. Raspitivao sam se kod njih ali nitko nije ništa priznao. Prema zapadu po Ilici (u Zagrebu) od mene signal je slabiji, a na istok jači. Sjeverno jedno sto metara od mene izgleda da je u redu jer mi sat kad ga ostavim u autu prima signal DCF na 77,5 kHz. Nekakvih 500 metara na zapad nema smetnji. Izgleda kako je na zapadu ipak bolje nego na istoku :-).
Svoje računalo kad ne radi isključujem preklopnikom na letvi. Sve sam kod kuće isključio i ništa se nije promjenilo, tako da sam siguran kako nije kod mene. Ono što mi nije jasno je zašto je signal uvijek isti. Mislim da ako je u pitanju neki switch onda bi se smetnje mijenjale ovisno da li je uređaj uključen ili u čekanju. Lako moguće i da sam u krivu.
Damir
Naslov: Odg: Smetnje na KV-u
Autor: 9A4HP - 17. Lipanj 2008, 22:23:48
I ja sam imao istih problema na 7 mhz ali je uzrok bilo napajanje moga kompjutora koje sam pokusao zamijeniti sa drugim / istog cjenovnog razreda/ ::) ali smetnje nisu nestajale.Rijesenje sam pronasao u filteru sa 5 izvoda koji se ugrađuje u električne mixere / za kolače ;D/ ili slicne uređaje te sam ga spojio na napojni kabel od svog computera .Smetnje su potpuno nestale . Na žalost u tvom slucaju ovo ne pomaze jer nisi pronasao uređaj koji je izvor smetnji, ali ipak u staroj krami potraži koji primjerak jer ce ti sigurno zatrebati kad ga pronađeš.

pozdrav 73. i puno sreće u traženju.!!
Naslov: Odg: Smetnje na KV-u
Autor: 9A7YY - 17. Lipanj 2008, 23:14:16
Sve mi se čini da u susjedstvu imaš nekog malca koji ima flat rate internet pa skida s nekom starom kantom 24/7. 24 sata dnevno 7 dana u tjednu.

Raspitaj se diskretno ima li tko viška filmova ili neke mjuze jer baš ti nešto treba preko vikenda.  :)
Naslov: Odg: Smetnje na KV-u
Autor: 9A8DU - 18. Lipanj 2008, 14:13:22
 :D
Pozdrav,osobno sam imao probleme sa jeftinim štednim žaruljama,koje su provocirale smetnje ,sasvim slučajno sam to otkrio.73 Drago 9a8du(Osijek nepokoreni grad)
Naslov: Odg: Smetnje na KV-u
Autor: 9A3IV - 06. Listopad 2008, 22:17:54
Hvala svima koji su se javili na moj topic. Za završetak rasprave: smetnje su nestale  same od sebe prije nekog vremena. U utorak navečer su postojale u srijedu popodne kad sam došao sa posla više ne. Uz najbolji trud nisam nikako mogao saznati što je netko napravio. Kako su nestale za radnog vremena predpostavljam da je bio neki kvar na nečemu i da je popravljen.
Hvala još jednom svima na savjetima.
Damir
Naslov: Odg: Smetnje na KV-u
Autor: 9A3LI - 22. Ožujak 2020, 11:04:54
To je tema koja nema kraja, na žalost.
Evo sad trenutna situacija, htio sam poslušati 3675 LSB, inače tu freq. izbjegavam ali danas zbog situacije sam se prisilio a kad tamo:
(https://i.postimg.cc/5fvFBdrh/Screenshot-2020-03-22-102138.png)
Smetnja od SMPS-a ili PLCa od susjedna, u mojoj kući nije jer sam izbacio FID sklopku, smetnja je još tu.
Kakvo to sve smeće proizvodi, bez ikakve RFI kontrole možemo samo nagađati.
To nije konstantna smetnja, po noći je nema, znači "smetalo" isključeno..
Jel ima neko doma taj PLC (power line com.) pa da napravi koju sliku 80m banda kada to čudo radi !?
Da dodam,
evo kako izgleda početak tih smetnji, neku večer sam uspio uloviti kad se taj "uređaj" uključi kako izgleda.
Po nestabilnim linijama to bi mogao biti SMPS (switcher, ispravljač), suhi elektroliti u njima naprave čuda.
(https://i.postimg.cc/mbZGTY6C/Jammer-2020-03-18-234844.png)
Naslov: Odg: Smetnje na KV-u
Autor: 9A3IV - 22. Ožujak 2020, 11:14:45
Nakon potresa nestalo je struje kod mene. Inače na 7 i 3,5 rijetko kad nešto čujem. Kako mi stanica radi na akumulator upalio sa ju. I gle čuda. Prijemnik je osjetljiv, sve čuje i ne krči
Naslov: Odg: Smetnje na KV-u
Autor: 9A3LI - 09. Srpanj 2020, 21:55:55
To je tema koja nema kraja, na žalost.
Evo sad trenutna situacija, htio sam poslušati 3675 LSB, inače tu freq. izbjegavam ali danas zbog situacije sam se prisilio a kad tamo:
(https://i.postimg.cc/5fvFBdrh/Screenshot-2020-03-22-102138.png)
Smetnja od SMPS-a ili PLCa od susjedna, u mojoj kući nije jer sam izbacio FID sklopku, smetnja je još tu.
Kakvo to sve smeće proizvodi, bez ikakve RFI kontrole možemo samo nagađati.
To nije konstantna smetnja, po noći je nema, znači "smetalo" isključeno..
Jel ima neko doma taj PLC (power line com.) pa da napravi koju sliku 80m banda kada to čudo radi !?
Da dodam,
evo kako izgleda početak tih smetnji, neku večer sam uspio uloviti kad se taj "uređaj" uključi kako izgleda.
Po nestabilnim linijama to bi mogao biti SMPS (switcher, ispravljač), suhi elektroliti u njima naprave čuda.
(https://i.postimg.cc/mbZGTY6C/Jammer-2020-03-18-234844.png)

Danas sam konačno bio kod susjeda i jedva locirali smetnju.
Isključili sve punjače i ispravljače za uređaje, sve uređaje, onda je susjed izbacio sklopku i smetnje nestale.
Dakle u kući je ometač. Sljedilo je isključivanje osigurač po osigurač i našli.
Problem je bio u rasvijeti dječje sobe, LED žarulja sa "CE" (China Export) oznakom, naravno !
(https://i.postimg.cc/mL2BHMnm/HF-jammer.jpg)
Kupljena u Lidlu pa ako će netko imati slične probleme da zna što sve gledati.
Konačno mir na KV spektru !!
 :)
Naslov: Odg: Smetnje na KV-u
Autor: 9A2JK - 10. Srpanj 2020, 08:44:26
Darko, puno fala na informaciji.
Baš sam ovih dana, po ne znam koji puta, raspravljao
o smetnjama koje stvaraju LED žarulje. Kontra argument
je bio: ''Kaj ja pripovedam !? Cijeli svijet koristi LED žarulje…''.

Istina je da postoje i LED žarulje koje ne prave smetnje.
To ne možemo zaključiti na temelju cijene u trgovini, pa
bi bilo dobro objaviti na forumu svoja iskustva – koje LED
žarulje imate doma i ne prave vam smetnje, a koje prave.
Zato imamo forum.

73
Martin 9A2JK
Naslov: Odg: Smetnje na KV-u
Autor: 9A6NDZ - 10. Srpanj 2020, 09:30:59
Pa to su sve još uvijek slabe smetnje. Pogledajte kod mene, pa neka ja radim hehe. Uopće se ne zamaram :)
Naslov: Odg: Smetnje na KV-u
Autor: 9A2NO - 10. Srpanj 2020, 11:21:46
Bok!
Ponukan ovim komentarima išao sam provjeriti LED žarulju koju sam kupio prije koji dan ali ju nisam koristio.
Marka je COMEL (CE) 15W / 3000 K.

Nema nikakvih smetnji od 1,8 do 10,1 MHz. Košta 15 kn.

Budimo informirani. Bez ikakve primisli na reklamiranje ali treba reći otvoreno što ne valja.
RF smetnje će nas pojesti ako nema info o lošem ili dobrom proizvodu. RF smetnje će biti sve veće.

73 Dino

PS. Ukoliko naletim na neki proizvod slijedi info.
Naslov: Odg: Smetnje na KV-u
Autor: 9A3LI - 10. Srpanj 2020, 13:50:05
Problem ne mora biti određeni proizvođač, moguće da "LED" na početku života radi sasvim normalno
i onda se elektroliti raspadnu i tada kreće veselje na VF bandovima.
Ako je sreće da loš elektrolit spali ulazne diode ili nešto od poluvodića u napajanju ali to je rijetko.
Evo primjer punjača akumulatora od nekakve leđne šprice.
Punjač su valjda radili u nekoj osnovnoj školi u Kini, pod praksom. Dizajniran da radi, daje 12V i 1A struje,
na 220v ulazu odmah 4 diode u Greatz spoju, nikakvi filteri, ništa.
I na 80m bandu se to ovako vidi:
(https://i.postimg.cc/VfcCKJL5/Punjac-001.png)
Navečer sam otvorio punjač, i prvo paralelno elektrolitu 22uF/400V dodao 1nF/1KV
Smjetnje su poprimile drugačiji oblik:
(https://i.postimg.cc/1PsF6Vjj/Punjac002.png)
naravno da ni to nije dobro, bilo je mjesta u kutiji pa sam dodao VF prigušnicu na "fazu i nulu" i paralelno
prigušnici blok 100nf/275v
Nakon toga je bilo zadovoljavajuće:
(https://i.postimg.cc/jK27ZYRH/Punjac003.png)
Uglavnom, već odavno plačemo za starim klasičnim ispravljačima, jesu bili veliki,
teški i nezgrapni ali tada smetnji od njih nije bilo. Možda od kojeg VN ali to se
riješavalo da se diodama u Greatz spoju paralelno spoji 1-10nF kondenzator i  nije bilo problema.
A to su svi dizajneri ispravljača znali, danas pojma nemaju, samo ih zanima izlazni rezultat,
ostalo nije njihov problem.