Skip to main content

99 godina radiokluba ”Zagreb”

By 12.04.2023.Iz klubova, Vijesti

RADIOKLUB “ZAGREB” OBILJEŽIO 99 GODINA POSTOJANJA

Članovi radiokluba “Zagreb” svečano su obilježili 99 godina postojanja svojeg radiokluba. U uvodnom dijelu, predsjednik radiokluba “Zagreb”, Boris Vrbanović 9A2JY, naglasio je važnost ovog obilježavanja te zahvalnost svima koji i danas nastavljaju putovima osnivača. Naime, u proljeće 1924.godine zaneseni tehničkim mogućnostima radija, nadareni entuzijasti i zaljubljenici u radiofoniju potaknuli su osnivanje kluba prijatelja radiofonije. Na konstituirajućoj sjednici, održanoj 29. ožujka 1924. godine u Trgovačkom domu, osnovan je Radioklub Zagreb – skraćeno RKZ, jedan od prvih radioklubova u ovom dijelu Europe. Prihvaćena su Pravila i izabran Odbor u kojemu su bili ugledni Zagrepčani. Za prvog predsjednika izabran je prof. dr. Oton Kučera, poznati prirodoslovac, astronom, najveći hrvatski popularizator tehnike i prirodoslovlja te književnik i pisac mnogih knjiga iz ovoga područja.

Već 19. travnja 1924. godine izašao je prvi broj glasila radiokluba – Radiošport, a uređivao ga je prof. dr. Svetozar Varićak. Izlazio je 1924. i 1925. godine i donosio mnoštvo zanimljivih članaka, kao što su: Što se čuje u Zagrebu, Kako kupiti svoj prijamnik, Uvjeti za dobivanje dozvole za nabavku radioaparata, Osnove radiotehnike – uvod u radiotelefoniju, Radio vijesti itd.

U prostorijama radiokluba “Zagreb”, u dvorišnoj zgradi kurije Rakovac na Markovu trgu br. 9, organizirali su se tečajevi za primanje signala dalekih radiopostaja kao i postavljanje žičanih antena za sve radiofile. Da je građane Zagreba zahvatilo pravo ludilo slušanja radioaparata, pokazuje i veliko zanimanje za gradnju tada vrlo popularnog super reakcijskog prijemnika (tvornički radioaparati bili su skupi), za čiju su izradu članovi radiokluba “Zagreb” organizirali večernje tečajeve. Tri mjeseca nakon osnutka u radioklubu “Zagreb” bilo je učlanjeno 124 Zagrepčana te 12 članova iz ostalih krajeva Hrvatske.

O daljnjim djelovanjima te važnim događajima tijekom povijesti našeg radiokluba pa sve do današnjih dana, nazočne je podsjetio Željko Ulip, 9A2EY. Obilježavanjem ovog značajnog događaja, ujedno su počele pripreme za obilježavanje 100. godišnjice radiokluba “ZAGREB”, koju ćemo svečano proslaviti iduće godine.

Tekst i slike: Boris Vrbanović 9A2JY