Skip to main content

Hrvatski radioamaterski savez aktivno sudjeluje na manifestaciji 7. ZNANSTVENI PIKNIK koja se od petka, 25.5. do nedjelje 27.5.2018. godine održava na Jarunu u Zagrebu (Otok Univerzijade). Organizatori manifestacije su Udruga profesor Baltazar, Institut Ruđer Bošković, CARNet, Zadruga ZEZ.

Tema ovogodišnjeg Znanstvenog piknika je „Čarolija znanstvene animacije“. Predstavnici HRS-a prezentirati će svim zainteresiranim posjetiteljima radiogoniometriju i radijsku orijentaciju.

Kroz nastup radiogoniometrije i radijske orijentacije prikazat će se način istraživanja životinjskog svijeta uz pomoć odašiljača. Demonstrirat će se znanstvena primjena radijske komunikacije na način da će se postaviti odašiljač u prirodu upravo onako kako bi se postavio na životinju te će se pomoću radijskog prijemnika pronaći mjesto gdje se nalazi životinja, tj. mjesto u prirodi koje simulira životinju. Ovaj pristup se koristi u proučavanju životinjskog svijeta. U Republici Hrvatskoj ovim sustavom se istražuju životinje poput medvjeda, vuka ili risa.

Pozivamo sve zainteresirane, velike i male, da se pridruže čaroliji znanstvene animacije.