• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

HRS i (ne)službeni odgovori na upite članova

Autor 9A6JRZ, 13. Kolovoz 2015, 09:31:01

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A6JRZ

Citat: 9A7KXP  u 12. Kolovoz 2015, 19:53:47
S obzirom da opet iz HRS-a dolaze svakakve poprećne informacije..

Pozdrav,

Da li si stvarno iz HRS-a dobio neki odgovor ili su poprećne informacije pokupljene na ovom forumu ?
Od HRS-a bi očekivao isti kakav odgovor (možda bi se duže čekalo na odgovor - možda radi konzultacije s HAKOM-om).
Ovo je dobar primjer pitanja i odgovora za FAQ, koji bi trebao biti na web stranici hamradio.hr

73 de 9a6jrz
73 de 9a6jrz

9A3TY

Ne znam Zorane jel se šališ ili ozbiljno zboriš.
Ne znam da li imaš osobnih iskustava u komunikaciji s HRS-om (tko god "on" bio) ali moja osobna iskustva su katostrofalna bez obzira da li se radilo o "neamaterskom" pitanju poput onog o isplaćenim nagradama ili o maksimalno amaterskim poput pitanja u svezi sa dokumentima za postaje >100W.

A kad ti UKV manager odgovori ovako onda to sigurno nije kao i HAKOM :

Citat: 9A6ARP  u 08. Kolovoz 2015, 06:37:18
Dok ne vidim crno na bijelo sa papira i žig sa potpisom ne vjerujem Borisu što je napisao u postu citirajući HAKOM. Ostali kako hoćete. Ja dajem ostavku pa si slažite kaj očete meni to ne treba.
Jer u suprotnosti je odgovor sa pravilnikom koji je Hakom propisao i o zakonu o postavljanju radioamaterske opreme na drugu lokaciju od primarne više od tri mjeseca, jer se znak indetifikacije unosi u dozvolu.

73 de Ivo, 9A3TY

9A6JRZ

Citat: 9a3ty  u 13. Kolovoz 2015, 12:58:28
Ne znam Zorane jel se šališ ili ozbiljno zboriš.
Pozdrav Ivo,

Za mene je odgovor od HRS-a kada stigne mail s 9a0hrs(at)hamradio.hr ili ako odgovor stigne poštom (u tom slučaju bez žiga se ne računa :D ).
Ne bih komentirao rad UKV managera (nije mu lako ako je u Savezu sve kako se priča).
73 de 9a6jrz

9A6WW

Što će ti odgovor HRS? U ovom slučaju odgovor HAKOM je bitan, a nakon toga stav HRS je irelevantan, taman tvrdili i oni suprotno.

73

9A3TY

Citat: 9A6JRZ  u 13. Kolovoz 2015, 14:23:29
Za mene je odgovor od HRS-a kada stigne mail s 9a0hrs(at)hamradio.hr ili ako odgovor stigne poštom (u tom slučaju bez žiga se ne računa :D ).

Evo ti primjer takvog "službenog" odgovora :

Poštovani,

HRS nikada nije imao taj dokument HZTK u svojoj arhivi. Kako ste već informirani putem naših prijašnjih mailova, svi Savezi, pa tako i HRS, od HZTK dobivaju - sukladno odredbama "Pravilnika o plaćama i drugim primanjima radnika u HZTK-ci" prijedlog Odluke o isplati jubilarne nagrade za svakog svog pojedinog djelatnika. Nakon toga Izvršni odbor Saveza donosi odluku.

Odluka IO može biti pozitivna ili negativna. I to je cijela procedura. Ne znam više koji odgovor bismo Vam mogli dati. Ukoliko tražite navedeni Pravilnik, molimo Vas da se obratite nadležnoj službi HZTK-e.

A onda se obratiš HZTK i dobiješ odgovor :

Iako iz Vaseg dopisa nije vidljivo kojoj asocijaciji pripadate, pretpostavka je da ste clanica Hrvatskog radioamaterskog saveza.
Za sve odgovore na vase upite, djelokrug je i odgovornost Hrvatskog radioamaterskog saveza, a ne Hrvatske zajednice tehnicke kulture

ili

Molimo Vas da se za sva trazena tumacenja obratite pravnom zastupniku
Hrvatskog radioamaterskog saveza !

Pa sad ti reci što još čovjek da napravi ?
73 de Ivo, 9A3TY

9A2VX

Citat:Što će ti odgovor HRS? U ovom slučaju odgovor HAKOM je bitan, a nakon toga stav HRS je irelevantan, taman tvrdili i oni suprotno.
Imenjače, ja se ne bih složio tvojom tvrdnjom.
Mislim da je služba HRS trebala odgovoriti promptno, jer mi nismo članovi HAKOMA nego HRS. Čak štoviše postoji pravnik u HRSu koji MORA i te kako znati odgovore na ovo pitanje, a NE DA MI uzrujavamo HAKOM sa svojim pitanjima.

Ako toliko mrzimo našu krovnu organizaciju, želimo je rušiti, ZAŠTO se ne pojavljujemo na skupštinama gdje je legitiman put za takve stvari.
Dobro, Ajde neka je većina ili polovina, ili nekoliko za druge saveze. Pa osnujte taj savez i vidite kako će to funkcionirati.
Neka budu dva - tri ili više saveza pa vidite što će biti.
Pa ionako dva saveza već postoje...
Ako pak želite ugasiti HRS kao savez, vidite u Statutu koja je procedura. Nemojte pitati njih kako ćete ih ugasiti. Pa nije to požar da ćete po njima proliti kantu vode pa ćete ih ugasiti.
OK slažem se da dečki rade loše ili rade kako rade, te da bi trebali raditi bolje, Ali članice saveza mogu reagirati jedino na skupštini o takvim i sličnim pitanjima. Naravno da treba biti 100% na tim skupovima, a ne samo nekolicina koji se drže one stare " Ne diraj ništa da nešto ne pokvariš. "
Kao što ste i sami već utvrdili HRS je, između ostalog , članica HZTK. zašto? Jer su mnoga financiranja vezana na starim principima, uostalom, kao i u našim klubovima, Lokalna zajednica financira tehničku kulturu i ti moraš biti članica tehničke kulture da bi dobio- dobila neku siću.
Da li je to prikazano samo kroz plaću ili i aktivnosti, ovisi o programima i babama i stričevima.
Dakle da pojednostavim:
Gasite HRS! Ali najprije pročitajte statut HRS tko ga i gdje možete gasiti...
Osnivate novi savez! Pa tko vam brani. isčlanite svoje klubove iz Saveza ( naravno na svojoj skupštini i udružite se s kim hoćete. Vaš problem je riješen!

Živili! i ponekad vino pili ( jer ćete ipak poslije čašice-dvije drugačije pričat )
Želimo li bolji HRS?  Rješavajmo to na skupštinama.
Želimo li nešto službeno zatražiti? Napišimo mail ili dopis HRSu
Imamo li predstavnike u skupštini koji ne žele raditi? Promijenimo ih. Pa oni su predstavnici kluba!
Sretno u svemu. Idem malo poslušati da li se konačno otvorio 10m Band! ( ili je i dalje zatvoren)
Zvone

9A7KXP

Citat: 9A6JRZ  u 13. Kolovoz 2015, 09:31:01
Citat: 9A7KXP  u 12. Kolovoz 2015, 19:53:47
S obzirom da opet iz HRS-a dolaze svakakve poprećne informacije..

Pozdrav,

Da li si stvarno iz HRS-a dobio neki odgovor ili su poprećne informacije pokupljene na ovom forumu ?
Od HRS-a bi očekivao isti kakav odgovor (možda bi se duže čekalo na odgovor - možda radi konzultacije s HAKOM-om).

73 de 9a6jrz

Kolega stvarno si loše čitao temu APRS Sljeme,i nisi upoznat sa sistemom dopisivanja HRS-a.

Kada sam nešto tražio od HRS-a jedino je Ljilja odradila svoje i prebacila upit na adresu gdje treba ići.Od prošlih odgovora od bivšeg menadžera nikada nisam dobio sa maila HRS-a.
U trenutnom slućaju ne znam zašto bi upit slao HRS-u ako menadžer odgovara na forumu,odgovor koji on smatra ispravnim.

Isto pitanje sam htio dotićnom postaviti 20,04,2014.

Od:
9A6ARP <9a6arp@gmail.com> (Dodaj u kontakte)
Za:
hristo.popovski@optinet.hr
Tema:
Re: Aprs
Datum:
20.04.2014 18:57:15
Dio (dijelovi):
Skini sve privitke (u .zip formatu)
Poruka
reci koji je problem ..

Dana 20. travnja 2014. u 11:23 <hristo.popovski@optinet.hr> je napisao/la:

Pozdrav Darko.

Koji ti je broj telefona?

Hristo 9a7kxp

S obzirom da mi nije dao broj telefona  ja sam mu napisao isto pitanje koje sam poslao Hakomu godinu I nešto poslije.
Od Hakoma sam dobio odgovor za dva dana od dotićnog eto na forumu godinu dana poslije i to kontra.

Kolega Zvone je vrlo jasno objasnio cijelu situaciju,što, kako i tko bi trebao raditi.

Da je tako, ja sigurno ne bi tražio opet  odgovor od Hakoma.

Što se rušenja i ostavki  tiće,to ću ostaviti netkome drugome ako želi.

Ja to nikada nisam ni htio,niti želio.
Meni je ovo oduvijek bio hobi.
Cilj mi je bio nešto pokrenuti.
Zato sam i bio spreman za komunikaciju.

Moja dozvola uskoro istiće,a istu mogu produljiti bez ikakvih veza sa HRS-om.(i to mi je Hakom objasnio)
Ja više ne želim biti crna ovca.

Svima Vama želim puno zdravlja,sreće i radioamaterskih uspjeha.

73

9A4QV

Pa baš i ne vidim iz priloženih postova da netko zaziva rušenje HRS-a. Ali vidim da se zazivaju ostavke pojedinih "menadžera" a neki ih i sami nude. Mislim da nitko pametan ne želi trošiti svoju energiju, vrijeme i ostalo na rušenje jednog saveza. Čemu ?

Pa napokon se došlo do situacije gdje ti nitko neće uvjetovati biti član nečega i to je ono što je danas sasvim normalno. Ako ne želiš biti član HRS-a, napokon ne moraš (nisi morao ni ranije), ali uvijek su nas uvjetovali nekim zahtjevima. Danas, koliko razumijem, ostao je u zraku samo problem papirnatih QSL kartica za one koji ih skupljaju. Sve ostale "uzde" su "pukle".

Danas tko ne želi biti član saveza ne mora, ima iste financijske obveze i prava prema HAKOM-u kao i svi ostali, članovi saveza, udruga itd.
Vjerovatno se pitamo, pa zašto netko ne želi biti član ovakvog saveza. Ja mogu reći puno razloga, recimo jedan "friški": danas sam dobio e-mail sa pozivom za sudjelovanje (već) u slijedećem RDX natjecanju. Naravno to je početak e-maila. Nastavak je password za pristup UBN navedong natjecanja i neslužbeni rezultati. Skoro sam im odgovorio da su te baćuške najobičnije seljač..e. Šta oni meni imaju slati UBN i rezultate, pa ja sam iz Hrvatske i valjda znam kako se obrađuje svjetski kontest. Pa šta oni misle da smo mi pali sa banane? Neka se ugledaju 9ACW natjecanje, ogledni primjerak na webu  ;D Da skratim, sram me je što sam član HRS-a, nedaj bože da me netko na bandu iz Rusije upita što je sa našim rezultatima 9ACW natjecanja. Šta da mu odgovorim? Ajde recite mi šta da odgovorim jednoj Ruskoj postaji kad me upita šta je sa našim 9ACW rezultatima? Možda da mu kažem 59, thanks for the qso, ispasti ću manje glup nego da išta kažem na tu temu.

Ili, šta da kažem kad me netko upita zašto nema radioamaterske djelatnosti u klasifikaciji udruga? Šta da je toj osobi kažem nakon 80 godina postojanja radioamaterizma u Hrvatskoj. Papala maca, nema više ....

pozz
QV

9A2VX

Pozdrav kolege radio amateri!
Citat:Kolega stvarno si loše čitao temu APRS Sljeme,i nisi upoznat sa sistemom dopisivanja HRS-a.
Moram te razočarati. Zaista sam upoznat, i moraš pročitati neke moje postove, pa ćeš vidjeti da sam radio drugačije, a ne samo preko foruma. Uostalom i APRS područje prilično razumijem. Ipak je u našem klubu dosta godina postavljen 9A1CKG ( rekao sam u klubu ), a kad se vozikamo ili idemo pješice, onda je nešto drugo.
Zašto nije -10 ili -11? nije digipeater. A iz opisa se vidi što je!
Nisi bio na skupštini, uostalom kao niti Adam, na kojoj su me napali zašto sam pisao o jednoj "tabu" temi , a ja je nisam niti započeo, niti završio. Tko je krivo čitao pa dojavio? ja ne znam.
Adame, vidio sam koliko si se trudio da pomogneš Miljenku. I ja sam ali mislim da nismo pomagali niti ti niti ja. Trebao si doći na skupštinu i direktno zatražiti smjeni našeg vrlog menadžera. ja sam bio gore, kao što znaš iz banda, ali nisam imao pravo glasa. Dakle ipak se na skupšitni, potrebnom većinom može nešto napraviti, a ostalo, prijatelji moji dragi, ostaje na tome da prezentiramo 9A ( ili ako hoćete baš i HRS ) u najboljem svjetlu, a ne samo po lošim stvarima. Naravno, to je moje mišljenje i tako pokušavam djelovati. A kada ću raditi neki kontest u organizaciji KV managera u kojem i on vedri i oblači svojim radom, o tom potom. Ovaj puta je kao dao check log da bi povećao broj postaja, ali mom prijatelju je obrisao svoju vezu NOT IN LOG! Zar je to KV menadžer koji mora biti pošten? Naravno on je dio HRSa kao i ja, samo on ima ovlasti da radi što hoće, a ja nemam nego moram kazati " U REDU gospon KV manager" :-X
Ali me nemojte povlačiti za jezik. Bilo je i ovdje sugestija gašenja, otvaranja novih saveza. Neki zagovornici su i banirani!
Sretno u svemu!

9A3TY

Zvone,
nisam za rušenje HRS-a kako ti spominješ ali jesam za radikalne promjene.
Nažalost, koliko vidim po izostanku podrške, većini odgovara ovakvo stanje pa očito nije problem u ovakvom nikakvom HRSu nego u meni koji sam "realan pa tražim nemoguće". Bez obzira što je Skupština mjesto za promjene znaš i sam da ako se nešto ne pripremi i dogovori prije Skupštine onda na njoj neće biti ništa pa ma koliko se netko (pojedinačno) trudio.
Ja sam se nadao da će se ljudi pokrenuti ali očito je zimski san i apatija prešao u duboku hibernaciju i direktan spoj na cjevčice a.k.a. vegetiranje. Moje je bilo da ljudima skrenem pozornost na neke stvari (ako već sami nisu bili u stanju zbrojiti dva i dva) no ako ih stvarno nije briga gdje i kako se troši novac, tko radi (i kako) a tko ne radi, to što se sve urušava, što su stručne službe stručne samo u guranju stvari pod tepih,...  nema mi druge nego pokušati pronaći neko drugo stimulativnije , pozitivnije i poštenije okruženje.

Nadam se da ćemo imati prilike proćakulati o svemu i uživo.

73 de Ivo, 9A3TY

9a6c

Ovakav (ne "ovaj") savez (namjerno malim slovom) zbilja nema smisla rušiti, jer bi to bilo suvišno rasipanje energije - on će se srušiti sam od sebe i to prema unutra. Trenutna garnitura zbilja radi na tome uz podršku NO i anemičnog skupštinskog saziva. Sustav KV natjecanja je krahirao. UKV se još drži, ali ne zaslugom managera i u uvjetima koji nisu u korelaciji s preporukama IARU i suvremenim trendovima. ARG turizam i dalje funkcionira, ali ne vidim kakve to veze ima s radioamaterizmom o kojem pričamo. Vitalan jest, ali po koju cijenu? O QSL biro ne bih, informacije su oprečne, ali i taj posao treba staviti na nove osnove da oni koje karte zanimaju do njih i dođu na dogovoreni način, a oni koje to ne zanima da za problem ne znaju. Repetitori, farovi, linkovi.........

Pitanje svih pitanja je li da li će se konačno naći netko dovoljno motiviran da istakne svoj program u kojem će osim ideja i dobrih želja biti sadržane i konkretne akcije za njihovo ostvarenje. Naravno, pri tom ne mislim na neobavezno prosipanje pučističkih mudroserija po slastičarnicama i sličnim opskurnim mjestima, već konkretan potez u skladu s postojećim Statutom HRS-a. U protivnom, imat ćemo reprizu u dva nastavka ovog o čemu sad pričamo i gorčine na pretek.

Naravno da je jedna od temeljnih stvari izrada novog statuta koji će u okviru Zakona o udrugama HRS konačno iz XIX pomaknuti u XXI stoljeće i značajno redefinirati odnose unutar Saveza (ovo veliko "S" nije slučajno), provjetriti kancelariju i složiti održiv i konzistentan program za koji će biti dovoljno novaca i izvršilaca. Možda je vrijeme i za analizu (ma prošlo je, OK...) strukture prihoda od članarine da se ne dogodi da grupacija članova koja doprinosi 10% u ukupnoj članarini troši 30% sredstava - postotci proizvoljni, samo radi ilustracije.

Vjerujem da financijski fond uglavnom limitiran, za kadrovski se nadam da nije, ali ako jest tako, bit će ga teško motivirati u datim okolnostima, ali duboko negdje vjerujem da to nije nemoguće. Kad se se bavio časopisom vječno udarna tema je bila kako nema članaka, a na kraju ih je bilo i viška od kojeg glava nikako ne boli. Jasno, to se odnosi na članke, a ne na kojekakva laprdanja malog Ivice koji misli da bi nešto trebalo biti ovako ili onako. Nije to lako, ali uz iskren pristup i pošten odnos može se pokrenuti i Sizifov kamen.

I naravno, okrenuti se novim imenima, novim tehnologijama, novim načinima rada, a od starih uzeti onoliko koliko su spremni i voljni dati, ali nikog ne moliti.

Osobito ne mene :D