Ostale HAM diskusije > Samogradnja

UZEMLJENJE - ali zaozbiljno

<< < (5/8) > >>

9A6NDD:
O.K al zašto bi mu bilo lakše kroz stanicu ako ona nije uzemljena niti spojena u gradsku mrežu?

9A2QP:
9A6NDD Struja i telefon idu podzemno.
Što bih želio postići? Sačuvati radio uređaj i kompjutere, pogotovo ako su spojeni zajedno. Kad grmi obavezno sve ištekavam iz struje i odspajam antene jer i da imam i najbolje projektiranu i izvedenu zaštitu ne bih joj vjerovao.

e ovako i najjednostavnije ti posto ti strujua dolazi podzemno vrlo vjerojatno mreza je nulovana (nemas FID sklopku-nisi napisao) smo na postojece uzemljenje u kuci (od mreze) spoje i uzemljenje uredjaja ALI kad se sprema nevreme ODSPOJI antenu od uredjaja i spoji ju na to uzemljenje.(jer iovako kakovo god uzemljenje imao dobro ili ne dobro a grom mazne u tvoju antenu ili blizu mozes se od antene i od kabla oprostiti -ali ti uredjaj ostane citav ito garantirano pali)
Sad cu vam reci jedan slucaj koji sam ja imao :imam antenski stup i na njemu CHALLENGER sto je sve 14m visoko taj stup je ODLICNO uzemljen (znaci po propisu o izradi uzemljenja -to mi je struka) na vrh stupa (antene CHALLENGER) je izolator koji nosi zicanu piramidu.Nije grmilo jako i sijevalo ALI u daljini se cula grmljavina i kod mene je samo pucnulo i radio uredjaj je umuknuo normalno ja sam radio s uredjajem u tom trenu na prijemu.Znaci nije udario grom u stup ni u objekte blizu nego od visokog polja se stvorila indukcija na anteni i preko kabla u LPF filter te od njega na tom radnom opsegu kondenzatori su eksplodirali hi hi.
Pouka:VAZNO je iskljuciti antenu iz uredjaja I SPOJITI je na UZEMLJENJE pa i kucno znaci od FID sklopke zadovoljava (nista ne znaci samo ospojiti antenu).Ako grom udari bas u antenu ili antenski stup onda se samo pomoliti hi hi da nesto ostane citavo od uredjaja u blizini no AKO JE STUP UZEMLJEN ne brini NIKADA munja u UZEMLJENI objekt ne udara zato se i radi GROMOBRANSKO UZEMLJENJE.
Evo malo sam razjasnio stvari (a ono traka pod pravi kut i siljci na coskima to ne stoji -samo pocincana traka dovoljno duboko u zemlji i oko objekta sve rjesava) 

9A3MR:
Neke stvari bi trebali razjasniti.
Na stranu antena, stup i pripadno uzemljenje. Postoje tehnički pravilnici koji reguliraju tu materiju i zna se kako to treba napraviti.

Međutim, u većini slučajeva uređaj izgara jer je došlo do "iznošenja potencijala". To je problem koji se naročito javlja u ruralnim i prigradskim sredinama, dok je u gradu to rijeđe jer je grad što se razlika potencijala tiče puno homogeniji.

Zrak u fronti nadolazeće oluje je izrazito električki nabijen. Kad bi vaša stanica bila spojena samo na antenu problem bi se javio isključivo ako bi grom udario direktno u antenu. Problem su žice koje ulaze u vaš objekt, telefon i niskonaponska mreža. Oni unose u vašu kuću (ili iznose...) visoki potencijal koje se stvorio daleko od vaše pozicije. Vi ne možete lokalno uzemljiti telefonsku liniju a lokalno mrežno uzemljenje često nije dovoljno dobro. Stoga, nije dovoljno samo isključiti antenu, trebate isključiti 220V i telefonsku liniju iz uređaja i računala koje je eventualno povezano s njim.

U profesionalnim službama iznošenje potencijala se rješava postavljanjem izolacionog transformatora koji galvanski odvaja 220V dok su se telefonske linije prije rješavale također izolacionim transformatorima a u novije vrijeme transponderima preko optičkog vlakna.

Pozdrav
Rolando 9A3MR

9A6NDD:
Danas je bilo žestoko ! Ovakvu grmljavinu dugo nisam doživio. Tutnjalo je na sve strane i to vrlo blizu. Sva sreća da otkad je ova loša fronta odspajam antene kad god ne radim. Uspio sam sve odspojiti na vrijeme (s 220 v i od telefonske linije) osim bežičnog telefona koji sada ne pokazuje volju za životom.
Kako sam nešto čistio oko PPSa kabel od dipola za 40 m ostao je na zemlji. E kako je pucketalo i iskrilo! Nisam se ga baš usuđivao dirati.  :-\ Stanicu sam odspojio s akumulatora i odnio u drugu sobu, što dalje od antena.  ;)
Ne želim ni razmišljati što bi bilo da nisam bio doma  ??? i sve na vrijeme išćupao iz zida.
Sad ozbiljno razmišljam o nekom uzemljenju, ali ne mogu ga nikako napraviti onak kak predlažete. Mogu najviše ukopati cca. 6-8 trake u L i zabiti nekoliko šiljaka na toj dužini ( i to mogu još učiniti nekoliko dana, a onda će se i ta moguća dužina traka prepoloviti  :(  )

9A6C:
Najbolje da stanicu staviš u pećnicu na sigurno, hi.

To pucketanje iz konektora nije opasno, ali bi te malo streslo da ga takneš, kao imene. vražije su žičane antene u grmljavinskom nevremenu...

GG

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

[*] Prethodna stranica

Idi na punu verziju